We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Maailman sivu:  Venäjällä pettymys näkyy nyt mielen­osoituksina, kun muita vaikuttamis­tapoja ei juuri ole

3 0 0
02.06.2019

Jussi Niemeläinen (KUVA: Markus Jokela / HS)

Yli sata metriä korkea Iisakinkirkko on Pietarin tunnetuimpia maamerkkejä ja tunnuksia. Moni puhuu siitä kuin ihmisestä.

Sen arkkitehtuuri on alusta alkaen korostanut kaupungin eurooppalaisuutta. Vuosikymmeniä se on myös muistuttanut toisen maailmansodan aikaisesta saarrosta selviytymisestä, sillä se antoi suojaa muun muassa museoista evakuoidulle taiteelle.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Monet pietarilaiset hermostuivatkin, kun kuvernööri Georgi Poltavtšenkohttps://www.hs.fi/haku/?query=georgi poltavtsenko päätti alkuvuodesta 2017 luovuttaa museona toimineen rakennuksen ortodoksiselle kirkolle. Protestit olivat niin äänekkäitä ja laajoja, että vallanpitäjät peräytyivät, ainakin väliaikaisesti.

Niinpä tänä vuonna Iisakinkirkko on saanut yhden uuden symbolisen merkityksen: taitavalla protestoinnilla vallanpitäjät voi nyky-Venäjälläkin taivuttaa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Venäjällä puhutaan nyt paljon protesteista ja mielenosoituksista.

Ne nousivat toukokuussa erityisen isoksi aiheeksi, kun Jekaterinburgissa tuhannet ihmiset vastustivat useita päiviä kirkon ja pilvenpiirtäjäkompleksin rakentamista keskustassa sijaitsevaan puistoon.

Paikallisesti isoihin mielenosoituksiin on kiinnitetty toki jo aiemmin huomiota. Viime vuonna Moskovan ympäristössä osoitettiin mieltä huonoa jätehuoltoa ja kaatopaikkoja vastaan. Ingušiassa on vastustettu uutta rajalinjausta Tšetšenian kanssa. Arkangelissa on protestoitu suunnitelmaa rakentaa kaatopaikka ja jätelaitos moskovalaisten roskille.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Jekaterinburgin mielenosoitus oli kuitenkin aiempaa näkyvämmin esillä.

Protesteja........

© Helsingin Sanomat