Paluu etätöistä konttorille takeltelee. Kun työpaikan kokeneempi kaarti elää yrityksen arkea verkon ylitse, prosessit kyllä pyörivät, mutta tuoreemmat työntekijät jäävät paitsi hiljaisesta tiedosta.

”Toivon, että tulevina kesinä vakiväkeä saataisiin houkuteltua yhä enemmän lähitöihin. Paljon hiljaista tietoa jää jakamatta ja verkostoja syntymättä, jos vakiväki on valtaosan kesästä etätöissä ja lomalla kesureiden pyöriessä lähitöissä keskenään.” Pestinsä päätteeksi antamissaan palautteissa kesätoimittajat pahoittelivat, että eivät tavanneet isoa osaa vakinaisesta väestä kesän aikana kuin kerran tai kaksi, osaa eivät lainkaan.

Etätöistä puhutaan useimmiten niitä tekevien näkökulmasta: työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta, kotiin saatavasta teknisestä tuesta, ihmisten tasapuolisesta huomioimisesta Teams-palavereissa, jopa tietokoneen näppäimistölle hyppivistä kissoista (HS 11.2.). Vähemmälle huomiolle ovat jääneet kokeneempien työntekijöiden tukea kaipaavat tuoreet kollegat. Koronaviruksen kurimuksessa ei ollut tavatonta, että tuolloin aloittanut työntekijä ei ollut tavannut työtovereitaan lainkaan kasvokkain, vaikka työsuhdetta oli kestänyt jo vuoden päivät.

Yhteiskunta on auennut jo hyvän aikaa sitten, mutta monet tietotyöläiset ehtivät mieltyä etätyöskentelyyn niin, ettei konttorille ole enää haluttu palata. Työnantajille jaellaan erilaisia vinkkejä, miten tehdä toimistosta kotia houkuttavampi työpaikka. Suosituslistalla on kaikkea erikoiskahveista yhteisiin oleskelutiloihin, lastenhoitoa arkea helpottamaan – jopa lemmikkejä rapsuteltaviksi.

Etätyön suuria haasteita on yhteisöllisyyden ylläpitäminen, jolla taas on suora yhteys työmotivaatioon ja tuloksellisuuteen. Asiakeskeisissä nettipalavereissa prosessit kyllä rullaavat, mutta inhimillisempi kanssakäynti jää helposti virallisen agendan jalkoihin. Kiireetöntä sellaista asiantuntijatyössä kuitenkin tarvitaan, ajatusten pallottelua ja ideoiden ruokkimista.

Kesätoimittajien palautekyselyssä toivoma hiljainen tieto on formuloimatonta tietoa, jota on vaikea pukea sanoiksi mutta joka vaikuttaa taustalla. Käsitteen luonut Michael Polanyi nosti hiljaisen tiedon kaiken tietämisen perustaksi: jos se otettaisiin meiltä pois, häviäisi sen myötä myös helpommin selitettävä ja ohjeistettava eksplisiittinen tieto.

Tiellään mestariksi kisälli tarvitsee mentorin. Jokaisella alalla on omat käytäntönsä ja taikansa, jotka saavat lopullisen sisällön vasta kokeneempia seuraamalla.

Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

QOSHE - Kolumni| Etätyö tappaa hiljaisen tiedon - Jaakko Lähteenmaa Hs
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumni| Etätyö tappaa hiljaisen tiedon

5 27 16
21.10.2022

Paluu etätöistä konttorille takeltelee. Kun työpaikan kokeneempi kaarti elää yrityksen arkea verkon ylitse, prosessit kyllä pyörivät, mutta tuoreemmat työntekijät jäävät paitsi hiljaisesta tiedosta.

”Toivon, että tulevina kesinä vakiväkeä saataisiin houkuteltua yhä enemmän lähitöihin. Paljon hiljaista tietoa jää jakamatta ja verkostoja syntymättä, jos vakiväki on valtaosan kesästä etätöissä ja lomalla kesureiden pyöriessä lähitöissä keskenään.” Pestinsä päätteeksi antamissaan palautteissa kesätoimittajat pahoittelivat, että eivät tavanneet isoa osaa vakinaisesta väestä kesän aikana kuin kerran tai kaksi,........

© Helsingin Sanomat


Get it on Google Play