We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

INSÄNDARE: Mannen hade sprucken skalp men fick ingen hjälp från 112 – kan det ha berott på att personen var alkoholpåverkad?

2 0 0
18.06.2019

För några månader sedan kom jag hem en kväll i skymningen. Framför husets ytterdörr låg en man på knä, knappt förmögen att resa sig från liggande. Det var massor av blod framför entrédörren. Blodet rann ner över mannens ansikte så man kunde inte riktigt se vem det var. En närboende tog miste på person. Jag kom åt att se den skadades huvud och där finns ett långt gapande jack i skalpen varifrån blodet rann. Mannen var allmänpåverkad på flera sätt. Han behövde brådskande vård. Men han skulle aldrig skulle kunna förflytta sig själv till sjukhuset på något sätt och det syntes lika utsiktslöst att få en taxi att acceptera en passagerare med blod som rinner över hela baksätet. Jag säger att jag ringer 112. Han utstöter ett ”nej”.

En manlig operatör på 112 svarar. Jag förmodar att de är sjuksköterskor. Han frågar om mannen vill ha hjälp och jag svarar att han sagt ordet ”nej” men att han varken kan inse sitt tillstånd eller tala begripligt. Operatören frågar om mannen varit avsvimmad och jag svarar att det vet inte jag och den skadade kan orimligt svara på det själv. Operatören kräver med stor........

© helahalsingland