Konsekvenser og muligheter ved vindkraft i Vindafjord

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Eveny AS.

Energiselskapet Eviny AS med kontoradresse Bergen, sier følgende om visjon, verdier og etikk på egen hjemmeside: «Eviny skal skape en bærekraftig fremtid….. Eviny er en ansvarlig, pålitelig og åpen samfunnsaktør. For oss i Eviny er høy etisk standard et mål i seg selv.» Det hindrer ikke selskapet i å inngå hemmelige avtaler med grunneiere i strid med vedtatt kommuneplan, presse kommunestyret på tid, ta natur fra kommende generasjoner, vise til foreldede og ugyldige planer - og vise til forbedringer som ikke finnes.

«Slettene vindkraftverk» på Måkafjellet i Vindafjord kommune skal bli selskapets første egenutviklede vindkraftanlegg. De ser lett bort fra at kommunen i sin nylig reviderte kommuneplan ikke sier noe som helst om vindkraft på Måkafjellet eller andre steder i kommunen for den saks skyld. Planen ble ifølge kommunens egne nettsider vedtatt så seint som 18. juni 2024 og gjelder for perioden 2024 - 2036. Om klima og miljø sies det: «Me må halda intakte økosystem ved lag, ta vare på naturmangfald, kulturmiljø og friluftslivsområde og avgrensa og tilpassa oss klimaendringane, samtidig som me sikrar vidare utvikling av gode offentlege tenester, infrastruktur og lønsam næringsverksemd.» Eviny presser på for at kommunestyret skal behandle planinitiativet allerede på sitt møte 17. desember.

I stedet henviser Stig-Magne Svalheim, leder for vind i Eviny AS, i Haugesunds Avis 22.11.2024 til Fylkesdelplanen for vindkraft i Rogaland - som ble vedtatt i 2009! Grunnlaget for planen tilbake i 2009 var lysegrønt, fornybart håp, vindturbinene var små, og man hadde knapt erfaring med vindkraftutbygging i norsk natur og lokalsamfunn. Svalheim viser også til Nasjonal ramme for vindkraft, lansert i 2019, og så trukket av regjeringen Solberg etter nasjonal protestbølge. Ingen av dokumentene er relevante!

Det er til nå bygget 14 anlegg i Rogaland, de fleste sør for Boknafjorden, vi har nestmest vindkraft i landet - etter Trøndelag. Unik natur og landskap er ødelagt i en region med overskudd av vannkraft og uten nasjonalparker. Det er mer enn nok! Hvor griske eller fattige er vi? Ref. artikkelen: Det er nok vindkraft i Rogaland nå. Underveis virker Landskapskonvensjonen Norge har tilsluttet seg allerede i 2001 - å være glemt? Landskap har verdi, landskapsverdien skal........

© Haugesunds Avis