Sansürflasyon

Sadece 1 ay içerisinde, Türkiye genelinde farklı kesimlerden, toplamda 60 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformları ardı ardına kapatılmaya başladı.

Bazılarımızın adını bile duymadığı, bazılarımız için ise “vazgeçilmez” olan yazarlık platformu Wattpad, “en meşhuru” Instagram, oyun ve dijital mecra Metaverse platformu Roblox ve yazılımcıların kullandığı Read the Docs, “pat pat pat” yasaklandı. Veya, “zam” yerine “fiyat güncellemesi” tabirinin yerleşmesi gibi, güncel deyişi ile “erişim engeli getirildi”.

TikTok’a “erişim engeli” sırada olabilir; zira TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı’ndan bu yönde açıklamalar geldi.

TikTok da engellenirse, Türkiye’den toplamda yaklaşık 108 milyon kullanıcının hesabı olan platformlar “uçmuş” olacak.

Dijital bültenler sunan site Kapsül’ün deyişiyle, “Sansürflasyon”a uğradık.

Neden, niye 12 Temmuz’dan beri üst üste bu yasaklar?

Hepsinin ayrı ve bazılarının da birleşen “sebepleri” var. Gerçi bu “sebeplere”, “bahaneler” de diyebiliriz. Zaten, bu “sebepleri” de anlamlandırmaya çalışarak tartışıyoruz da; neden geliyor bir diğerinin üzerine bu yasaklar, onu bilemiyoruz.

Fakat, niye şimdi ve gerçekten de neden bu platformlara yasaklar?

Dün birden sokak röportajlarına yönelik de “uyarı” gelince bulmacanın parçaları yerine oturdu bana kalırsa…

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yayıncıları “sokak söyleşilerinin” dezenformasyona yol açtığını öne sürdü.

Şahin, sokak röportajlarındaki görüşlerin “maksatlı olarak yönlendirilip kullanıldığını” ve “RTÜK’ün konuya ilişkin yayıncıları takibe aldığını” da belirtti.

Önce “apolitik” erişim........

© HalkTV