“En büyük takas” ve Türkiye

Türkiye açısından gerçekten de sürpriz bir diplomatik başarı oldu: “Soğuk Savaş’tan sonraki en büyük rehine takası” olarak lanse edilen uluslararası pazarlıkta Milli İstihbarat Teşkilatı’nın kilit rol oynadığı anlaşılıyor.

Bizzat MİT ve Dışişleri Bakanlığı’nın MİT’e atıfla yaptığı bilgilendirmelere göre, Türkiye’nin arabulucu rolü yadsınamayacak derecede önemli, “olmazsa olmaz” bir raddedeydi.

Öncelikle ne oldu bir anımsayalım: 1 Ağustos akşamüzeri dünya kamuoyuna yansıyan haberlere göre, Rusya ve Belarus gibi yakın olduğu ülkelerde tutuklu bulunan ikisi çocuk 16 kişi, Batı ülkelerine nakledildi. Rusya da, “mahkum takasında”, Batı ülkelerinde tutuklu bulunan 10 vatandaşını “geri aldı”.
Gazetecilere karşılık…

Tabii; mahkumların arasındaki farka dikkat çekmemiz lazım: ABD ve diğer ülkelerin takas edilen tutuklularının önemli bir kısmı gazetecilerden oluşuyor. Yine, Batı’ya gönderilen mahkumlar arasında, muhalif sivil toplum hareketlerinde yer alanlar veya süpermarkette “savaş karşıtı etiketler” yapıştırmak gibi “suçlardan” mahkum edilen Rus vatandaşları var. Rusya’ya iade edilenler ise, şöyle profillere sahip:

Mesela Roman Seleznev’i ele alalım: 2017 yılında 169 milyon dolarlık bir bilgisayar korsanlığı planını yürütmekten suçlu bulundu. Seleznev’in başında olduğu ağ, ABD restoranlarından kredi kartı verilerini çalmak ve bunları karaborsada satmaktan suçlu bulundu. Seleznev de yargılaması sonucu, 2009 ile 2013 yılları arasında yürüttüğü plan........

© HalkTV