Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün 5 saatlik bir toplantıdaydı.
İlgili tüm bakanların katılımı ile yapılan 2024 yılının ikinci Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı (YOİKK)’na başkanlık etti.
28 Eylül’de gerçekleştirilecek Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na uluslararası yatırımcıları davet ettiklerini anlattı. İş dünyasından katılan kuruluşların temsilcilerini bilgilendirdi:
“2025-2027 yılarını kapsayacak OVP için de katılımcı bir anlayış ile istişarelerimize başladık; işçi ve işveren temsilcileri, kanaat önderleri, akademisyenler, iş dünyasının farklı sektörlerden temsilcileri ile görüşüyoruz. Bu ay boyunca farklı sektörlerden paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam edecek.”
Sanırım Yılmaz “istişareler” derken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iş dünyası kuruluşları TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, TOBB ve TİM’in yönetim kadrolarıyla, basına kapalı teke tek yaptığı görüşmeleri kastediyor.
***
Türkiye’ye özellikle Batı’dan doğrudan yatırım gelmiyor. Hatta Türk sermayesi, buradan kazandığı parayı sermaye yaptı, Avrupa’da, Afrika’da, Orta Asya’da, Balkanlar da yatırımcı oldu.
Sermaye girişlerinden çok çıkışların olmasının bir nedeni olmalı. Katılımcılardan bir iş insanına soruyorum, “Neden doğrudan yatırımcı gelmiyor? Firmalar batıyor, satın alan çıkmıyor?”
Önce “Çin’den geliyor…” dedikten sonra devam ediyor: “Hukuka güven ve nitelikli iş gücü eksikliği…”
Almanya’da 1990’ların başında Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD)’nin kurucuları arasında olan ve uzun bir dönem de başkanlığını yapan iş insanı Prof.Dr. Recep Keskin’e de aynı soruyu yöneltiyorum, aldığım yanıt şu:
“Özel sektörün bağımsız hareket etmesi istenmiyor. 1996 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan o yıl emekli olan Ertuğrul Önen başkanlığında kurduğumuz Türk Ticaret Vakfı ile birlikte Dünya Türk İş Konseyi (DTİK)’ni biz kurduk, sonra hükümet organı gibi oldu. Artık hükümetler düzeyinde iş yapıyorlar. Çoğu ülkede DTİK Temsilcisi Türk işadamı bile yok, atama yapıyorlar. Hükümetin adamı olmadığı yerde bir şey yapılamaz.”
ATİAD geçtiğimiz 16 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’na bağlı DTİK’nin 10. Kurultay’ına Almanya’dan, Hollanda’dan 300 üzerinde katılım sağlamış, yine toplantıya ağırlıklarını koymuşlar.
“T.C Cumhurbaşkanı himayelerinde” düzenlenen Kurultay’da 900’ün üzerinde üyenin katılımı ile yeni konsey başkanları seçildi.
6 kıtadan kurultaya davet edilen iş insanlarına verilen 150-200 Euro’luk uçuş, ayrıca 3 günlük konaklama desteği, İhracat Genel Müdürlüğü’nün Kurultay için ayırdığı 1 milyon dolarlık fonundan karşılandı.
Türkiye-Almanya Temsilciliği’ne , ATİAD İstişare Kurulu Başkanı ve Türk Dış Ticaret Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Kemal Şahin; DTİK Avrupa Bölge Başkanlığı’na; turizm ve paslanmaz çelik yatırımları olan Orka Grubu’nun sahibi ve Hollanda Türk İşadamları Derneği Başkanı Turgut Torunoğulları seçildi.
Recep Keskin’in anlattığı DTİK’in kuruluş hikayesi şöyle:
1996 yılında Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ilk DTİK Kurultayının başkanlığını TÜSİAD üyelerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu........