Türkiye, Somali Anahtarı ile Oval Ofis’in Kilidini Açabilir mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “kamuda tasarruf” listelerine sarıldığı şu günlerde, Türkiye’nin Somali’ye 5 dönüm arazi ve büyükelçilik binası bağışlaması üzerine sosyal medya ayaklandı.

Somali’ye var; ücretliye, emekliye yok” eleştirileri, jeopolitik ekseni pek de dikkate almıyor.

AKP’nin Afrika oyun planı, Oval Ofis’in kapısını Somali anahtarı ile açma stratejisi ile örtüşüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın başkanlık döneminde Beyaz Saray’a kabulü gerçekleşmemiş olsa da; ikilinin birbiriyle ilgili negatif gündem oluşturmaktan titizlikle kaçındığı gözden kaçmıyordur.

***

2011 yılı başlarında son 60 yılın en büyük kıtlık ve kuraklığın yaşandığı Somali’de iç savaş ve terör nedeniyle çökmüş devlet kapasitesi Güney Sudan’ın ayrılmasına yol açmıştı.

Somali’de 1991’de başlayan iç savaş 20 yıl sürmüş, 2012 yılında ilk kez uluslararası tanınan bir hükümet kurulmuştu.

Aynı yıl Etiyopya, Cibuti ve Somali’yi kapsayan Afrika turuna çıkan Erdoğan, yoksulluk ve iç savaşların yol açtığı kıtlıkla boğuşan bölgeye Kızılay, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) gibi kurumlar üzerinden “bağışlar” yoluyla nüfuz etme gayreti içine girdi.

En.Ez İnşaat ve Albayrak Grubu Somali’de alt yapı projelerini üstlendi.

2012 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri, Somali ordusunu eğitim programı başlatmakla kalmadı önümüzdeki 10 yılda deniz güvenliğini sağlama anlaşmaları yaptı.

***

2019 yılında Somali açıklarında duyurulan 30 milyar varil petrol kaynağının 2027 yılında üretime alınacağı duyuruldu. Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin 1 milyon varil olduğunu dikkate alarak Somali’deki rezervin kıymetini anlamdırmak mümkün.

Asya-Avrupa hattında Kızıldeniz üzerinden yapılan denizyolu ticaretinde kilit ülke olan Somali’de, uluslararası enerji şirketleri Shell ve Exxon ortaklığının sondaj ruhsatları bulunuyor.

***

Türkiye’nin, IMF bünyesindeki “Ağır Borçlu Fakir Ülkeler İnisiyatifi” nin Somali’nin borcunun hafifletilmesi amacıyla başlattığı girişime 3 milyon 487 bin dolar ile destek verme kararı Resmi Gazete’nin 5 Kasım 2020 tarihli sayısında yayımlandı.

Somali ile Türkiye arasındaki yeni dönem; 2021 yılında “maden arama ve jeolojik çalışmalar” alanında imzalanan iş birliği anlaşması ile ivmelendi.

Peşinden Milli Savunma........

© HalkTV