İş dünyasına vergi paketi tasarısını anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pakete ilişkin getirilen eleştiri ve önerileri not etmekle birlikte, tasarıda değişiklik sinyali vermedi. Harcamalar konusuna ise hiç girmedi.
Oysa ki bugün modern dünya vergi gelirlerini kamu harcama disiplini altında ele alıyor.
Vergi paketinden beklendiği öne sürülen yaklaşık 300 milyar liralık gelir; ülkenin Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve 6 Şubat depremleri nedeniyle yüklendiği finansman yükü yanında devede kulak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2 Haziran tarihli en son verilerde KKM hesabı 2 trilyon 553 milyar 607 milyon TL oldu.
Ekonomistlerin belirlemelerine göre, 2022 başında önceki ekonomi yönetimi tarafından “liralaşma” hedefiyle başlatılan KKM’ye ödenen kur farkları ve vazgeçilen stopaj gelirleri dolayısıyla uygulamanın kamuya iki yıllık maliyeti 1.1 trilyon lirayı aştı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Mart 2023'te yayınlanan Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporuna göre depremin maliyeti yaklaşık 104 milyar dolar.
KKM’NİN YANINA ALTIN
MADENCİĞİNİ DE KOYALIM
Şimşek de önceki gün iş dünyasına bu iki gideri karşılamak için vergi gelirlerini artıracak önlemler almaya mecbur olduklarını belirtiyor.
İyi de milleti bu çukura kim ittiyse, o ödesin demek vergi verenlerin hakkı değil mi? Ekonomiyi kötü yönetip KKM kamburunu vatandaşın sırtına yükleyenler, Kamu Özel İşbirlikleri ve Yap-İşlet-Devret projelerinde kamu zararına yol açanlar, imara aykırı alanlarda yapılaşma izinleri verenler, demirden-çimentodan çalanların günahını vatandaşa yüklüyorlar.
Verilecek o kadar çok örnek var ki..
Son olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 9 işçiye mezar olan ve büyük bir çevre felaketine yol açan Erzincan İliç altın madenini işleten Anagold firması, 1.35 ton altın bulunduğunu, Enerji Bakanlığı’nın ise bu miktarı 8 ton olarak kaydettiği belgeyi paylaştı.
Arada 6.35 tonluk kayıp altının piyasa değeri 500 milyon dolar!
Geçmiş yazılarımda yer verdiğim bir başka “aldatmacayı” hatırlatayım. Altın madenciliğiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Çevre Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, Normandy Madencilik’in New York Borsası’na açılırken yaptığı resmi bildirimde, Bergama-Ovacık maden sahasında bir ton toprakta 41 gram atın bulunduğunun yazılı olduğu raporu gördüğünü anlatmıştı.
Oysa ki şirketin Türkiye devletine verdiği bilgi ton başına 9 gram altınmış. Bu miktar üzerinden devlete ödeme yapıyor.
MÜSİAD “ÖNCE GÜVEN SAĞLAYIN” DEDİ
TÜRKONFED, DEİK, TOBB, TÜRMOB, MÜSİAD, TİM’in başkan düzeyinde katıldığı diğerlerinin uzman ekipleriyle birlikte iştirak ettiği toplantı........