Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 6 Şubat depremleriyle yerle yeksan olan Hatay’da kentsel planlamanın ucu göründü.
Antakya’nın tarihi bölgesine ilişkin, Hatay Kent Koruma Kurulu Kararı dün askıya çıktı.
Hatay Valiliği de, Hatay Kent Planı’nı Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırlayacağını duyurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde kurulan İstanbul Planlama Ajansı (İPA)’nın desteği ile Hatay’da da “Hatay Kent Planlama Merkezi” oluşturulmuştu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yerel seçimlerde CHP’den AKP’ye geçince iktidarın yeni planında devreye alındı.
Bu durumda Turizm Bakanlığı ve yaklaşık bir yıldır Hatay kent planı üzerinde çalışan Türkiye Tasarım Vakfı (TTV)’nın, Bakanlıklar ile imzaladığı “Hatay Kent Planı” protokolü pilot bölge ile sınırlı kaldı.
İGA Havalimanı İşletmesi’nin hakim ortağı Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’nun oğlu da olan mimar, sivil toplum gönüllüsü Mehmet Kalyoncu’nun kurduğu ve başkanlığını Furkan Demirci’ye devrettiği TTV, Hatay’ın bütünü için imar planı hazırlamaya talipti.
Hatta deprem riski yakınsanan İstanbul’u da radarına almıştı.
Öyle ki Kalyoncu, 2020-2023 yılları arasında sürdüğü Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) başkanlığı görevini de, deprem bölgesindeki tasarım ve planlama çalışmalarına yoğunlaşmak amacıyla Neşecan Çekici’ye devretmişti.
Bir özet vermek gerekirse yurt dışı finansman arayışına çıkan yalnızca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek değil, Kalyoncu da bugünlerde dünyanın dört bir yanında Hatay’ı “marka kent” olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışıyor.
KORUMA KURULU KARARI ÇIKTI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Hatay Mimarlar Odası Şube Başkanı Mustafa Özçelik, 11 Haziran’da (dün) Antakya’nın tarihi bölümüne ilişkin duyurulan Hatay Kültür Koruma Kurul Kararı’na temkinli yaklaşıyor.
Özçelik, “Askıya çıkan planın son halini bütünsel bir yaklaşımla değerlendireceğiz. Kentin planına yalnızca kültürel ve tarihsel açısından bakmıyoruz. İnsanların alışageldiği yaşam kültürünün, kent kimliğinin, doğa dengesinin, sürdürebileceği; ekonominin dikkate alındığı bir plan olmalı. Halkın yararı gözetilmeli ki gidenler, dönsünler. Bir aylık değerlendirme ve itiraz süresi sonrasında getirilen önerileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı değerlendirecek; ya kabul edecek ya da ya da reddedecek” diyor ve ekliyor:
“Askıya çıkan plan, Habib-Neccar Cami, Ulu Cami, Uzun Çarşı gibi kente kimliğini veren tarihi mekanları kapsıyor. Hatay Kültür Koruma Kararı’nı incelerken, bu bölgeye insanları........© HalkTV