İngiltere Baklayı Ağzından Çıkardı: Dünyanın Ekonomik Hükümeti

Dış basını yakından izleyen bir okurum, aşırı zenginlik ve kalıcı yoksulluk arasına sıkışan, çevre felaketlerine yol açan ekonomilerden çıkış yolu arayan Cambridge Üniversitesi Ekonomi Tarihi Onursal Profesörü Martin Daunton’un geçen yıl yayımlanan “The Economic Goverment of the World-1933-2023” kitabından bir fotoğraf paylaştı.

Yazımın ekinde göreceğiz fotoğraf 1957 yılında kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti'nin merkez bankası Deutsche Bundesbank’ın neden siyasi bağımsızlık ilkesi getirdiğini açıklıyor.

Türkçesi “Dünya Ekonomik Hükümeti” olan bu kitabın en ilginç bölümü bu fotoğrafla sınırlı değil elbette; yeni küresel ekonomik modeli takdim ettiğini söylemek yanlış olmaz.

İki dönem İngiltere’de bilimi desteklemek için 1868'de resmen kurulan “Kraliyet Tarih Derneği” Başkanlığı da yapan Daunton’un, ancak özetini okuduğum kitabında iktisat tarihine ilişkin analizleri yer alıyor.

Ben burada yalnızca “erken seçim”, “parti içi meseleler”, “mafya örgütlenmeleri”, gibi çözümü belli sündürülmüş tartışmalardan başımızı bir ölçüde kaldırıp, küresel ekonomi gündemine zoom yapma gereğini hatırlatmaya çalışacağım.

Vikipedia (özgür ansiklopedi)’daki bir tanımı hatırlatarak devam edeceğim.

Tanım şu: Yeni Dünya Düzeni, monarşileri yıkmayı ve dini inançları yok etmeyi, ulus devletleri ve vatanseverliği sonlandırarak totaliter bir tek dünya devleti kurmayı planladığı öne sürülen, etkinliği ya da varlığı doğrulanamamış bir komplo teorisi.

Kitaptan bazı notlar aldım:

Kitap, adını kurucusundan ‘Keynesyen iktisat’; toplam talebin enflasyonu nasıl güçlü bir şekilde etkilediğine dair çeşitli makroekonomik teori ve modeller ortaya koyuyor:

“Keynes 1933’te Büyük Bunalım’ın (1929) bireyci kapitalizminden kaynaklanan krizini şöyle değerlendiriyor: Zeki değil, güzel değil, adil değil, erdemli değil ve iyileri temsil etmiyor… Ama yerinde ne koyacağımızı merak ettiğimizde kafamız son derece karışıyor. Şimdi de benzer bir şaşkınlık içindeyiz.”

1929 Dünya Ekonomik Krizi’ne karşı uluslararası ortak çözümler bulunması düşüncesiyle Milletler Cemiyeti tarafından 1933’te Londra’da düzenlenen “Dünya Para ve Ekonomi Konferansı”nın başarısız olduğunu belirten Daunton, ticaret ve döviz savaşlarının ekonomik milliyetçiliğe ve savaşla sonuçlanan küreselleşmeden uzaklaşmaya yol açtığını........

© HalkTV