Çukurova

Az kaldı su kıtlığı Adana’nın ağzının tadını kaçıracaktı!

Adana’da lezzet fırtınası estiriliyor.

Adana Valiliği himayesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi ve 3 ilçe belediyesinin desteği ile 17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne ilgi büyük. Adana kebabı fiyatının 250 TL’ye sabitlenmesiyle satış reyonlarının önünde kalabalıklar oluşuyor.

Tostun, ayranın, şırdanın, böreğin önünde kuyruklar…

Şehir meydanında mangalların yakılmasıyla ateşlenen festival ziyaretçilerinin yüzde 70’i şehir dışından gelmiş.

Festival komitesi bu yıl 3.5 milyon ziyaretçi bekliyor. Adanalı esnafın yüzü biraz gülmüş; neredeyse bir yılda yaptığı satışı son 4 günde gerçekleştirecek!

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, festivalin Adana’ya 3 milyar TL’lik katkısı olacağını söylüyor.

Adana Valisi Yavuz Selim Kösger ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar; festivale gösterilen ilginin bölgeye yayılmasını hedefliyor.

Kösger ve Zeydanlı; bugün Gaziantep, Urfa, Hatay ve Kahramanmaraş belediye başkanlarıyla yapacakları “beyin fırtınasında” Lezzet Festivali’nin Adana sınırlarını aşıp, Adana-Hatay-Ürgüp-Göreme hattında turizm destinasyonu olma projesini masaya yatıracak.

Hedef; kentte yönetişim ittifakı şartı arayan UNESCO tarafından “Gastronomi Kenti” markasını almak…

Bu yıl Lezzet Festivali’nin iki büyük sürprizi vardı; birincisi Mardin Cerçiş Murat Konağı’nın kurucu şefi Ebru Baybara Demir, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nden “Dünya Gıda Kahramanı-Global World Hero” unvanı almıştı.

İtalya’daki törenden ayağının tozuyla Adana’daki Lezzet Festivali’ne geldi.

Dünyada “Gıda Kahramanı” unvanını Baybara Demir ile birlikte yalnızca 7 kişi taşıyor.

İkincisi; Festival, Türkiye’nin ilk “Tarım Zirvesi” ne ev sahipliği yaptı. 17 Ekim’de düzenlenen konferansta “Toprağın Lezzeti” başlığı altında 8 oturum gerçekleşti.

Baybara Demir’in 2.5 ay gibi bir zamanda İsviçre merkezli Social Gastronomy Movement (Sosyal Gastronomi Hareketi) işbirliği ile organize ettiği Tarım Zirvesi’nin konuk konuşmaları arasında; Meksika’dan, Amerika’dan, Filipinler’den, İsviçre’den, Hollanda’dan uzmanlar da yer aldı.

Karbon vergisi, iklim değişikliği, endüstriyel tarımın etkileri, su rejimi, toprak düzenlemesi, akıllı tarım, atık yönetimi gibi hayvancılık ve tarımın bugününe ve geleceğine ışık tutan oturumlara; Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adana Tarım Meslek Lisesi öğrencileri başta olmak üzere........

© HalkTV