Savaşların, kırımların orta yerinde, ayrı dilden ayrı dinden kardeşlik öykülerini toplayarak işe başladılar.
Sponsorluğunu kısa adı “Bayetav” olan “Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı”nın yaptığı, “Vicdanımızın Hatıra Defteri” belgeselinin, İzmir Bornova’da Bayetav sanat yerleşkesine dönüşen 160 yıllık Fernand Pagy Levanten Köşkünde 6 Eylül akşamı basın gösterimi vardı.
Nebil Özgentürk’ün yayın yönetmenliğini yaptığı, Umur Talu’nun koordinatörlüğünü üstlendiği, jenerik müziğini Kardeş Türküler Grubu’ndan Vedat Yıldırım’ın bestelediği belgesel, çok geniş bir akademik çalışma ve saha röportajlarıyla belki de Türkiye’de “ötekiyi” anlatan son kuşağın sesi oluyor.
***
İş insanı Ali Rıza Çelik, öğretmen eşi Serap Baş Çelik ve bir grup yol arkadaşının 2020 yılında kurduğu vakıf; felsefi olarak “bir arada yaşama” fikri etrafında; eğitim ve araştırma kurumları, bilgi, sanat ve politika üretmek üzere mekanlar tasarlıyor, araştırmalar yayımlıyor. Uygulama örnekleri veriyor…
Bayetav kendisini; toplumsal, siyasal, ekonomik alanlarda ve ekosistemde süregiden sorunları, farklılıklar ile yoksunluklardan kaynaklanan eşitsizlikleri, adaletsizlikleri, ayrımcılıkları dert edinen, bunların yol açtığı ayrışmalar, kutuplaşmalar üzerine insanları düşünmeye ve çözüm üretmeye davet eden bir vakıf olarak tanımlıyor.
Bayetav, Bilgi Üniversitesi’nin kurucularından Ali Yiğit Ekmekçi’nin danışmanlığında bir üniversite kurma hayali ile yola çıkıyor.
Düşledikleri üniversitenin kuruluşunu gerçekleştirebilecekleri siyasal ortamı bulamayınca; K12 eğitimine; gıda güvenliği, eşitlik ve kardeşlik bilincini ortaklaştıran kitlesel iletişime odaklanıyorlar.
Bütün nefret ortamlarına inat kardeşliği ve barışı, bir arada yaşamayı hayatlarının ideali yapmışların arasında dolaşan bir belgesel.
***
Bayetev’in kurucusu Ali Rıza Çelik’in hayat hikayesi alışılageldik bir başarı öyküsü değil. Sosyalist gençlik, hatta ilk çocukluk yıllarının ardından gelen 10 yıllık mapusluk ve bir dünya markası olarak Türk tütününü sahiplenişi de belgesel olmayı hakediyor.
1963 yılında Antalya Kepez doğumlu Çelik, 6 aylıktan itibaren Tireli, Egeli… İstanbul Üniversitesi Tütün Teknik Mühendisliği bölümünden mezun olan Çelik, “Aromalı nargile tütün markamız Adalya Tobacco ile dünya pazarlarında birinciyiz. Amerika’dan, Irak’a; Fransa’dan İran’a toplam 46 ülkeye ihracat yapıyoruz. Almanya’da bizim nargile tütünümüzü en çok Almanlar kullanıyordu, yeni yasal sınırlamalarla bu ülkeye ihracatımız durdu denilebilir. Türkiye’de ise marka lisansımızı başka bir firmaya verdik. İç pazarda yokuz.” diye anlatıyor.
Aromalı nargile tütünü üretmek ve ihraç etmek üzere 2015 yılında kurulan Adalya........