Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2 lira olan asgari ücretin, iktidarın belirlediği enflasyon hedefine endekslenmesini toplum kabullenmiyor.
AKP’ye yakın iş dünyası kuruşlarından MÜSİAD bile geçmiş enflasyon oranı ile enflasyon hedefi ortalamasının alınmasını öneriyor.
Sonuç olarak Ocak 2025 itibariyle asgari ücrete yapılacak zamla, 21 bin ile 25 bin TL aralığında beklenti ağır basıyor. Muhalefet ise 30 bin TL’nin altının kabul edilemeyeceğinde ısrarlı.
Çalışanların yüzde 60’ının asgari ücret ve asgari ücrete komşu bir ücretle çalışması ülkenin “yoksulluk sınırını” belirliyor.
Özel sektör için asgari ücret, belirledikleri komşu ücret açısından önem taşıyor.
***
Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Bodrum ve Milas Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, Muğla Kültür Balıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Bozan, 35 yıllık Muğla firması Kılıç Balık’ın da genel müdürü.
Bozan “Balık çiftliklerinde en düşük maaş hiçbir zaman asgari ücret seviyesinde olmadı. 17 bin liraya kimse çalışmıyor. Bizde en düşük ücret 22 bin lira. 2025 yılı için asgari ücrete yapılacak zam oranını yakınsayan bir zam yaparız” diyor.
Türkiye’nin 2 milyar dolara ulaşan su ürünleri ihracatının 3’te 2’si Avrupa ülkelerine yapılıyor. Bozan bu nedenle de Avrupa Birliği (AB) standartlarına bağlı olduklarına işaret ediyor.
Türkiye’nin canlı et ihracatı yapabildiği tek ürün grubu su ürünleri olduğuna vurgu yapan Bozan “Biz artık kalite ve çevre sorunlarını aştık. AB çalışan ve balık refahı üzerinde duruyor. Cumartesi günleri mesai yaptırmıyor. Böylece haftalık tatil 2 güne çıktı. Vardiya sayısını 3’ten 2’ye indirdik. İş güvenliği, çalışma koşulları denetleniyor.” diye de ekliyor.
***
Balıkçıların maaşı; deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişiklik gösteriyorsa da, Kariyer.net’te Kasım 2024 itibariyle güncel balıkçı maaş ortalaması 34 bin 500 TL civarında. En düşük maaş 21 bin 700 TL, en yüksek maaş ise 57 bin100 TL olarak belirtiliyor.
***
AB standartları, “çalışan refahı” kriterleri koyuyorsa da halen çevre sorunları aşılmış değil. Balık unu ile beslenen çiftlik balıklarının ölüsü, dışkısı denizin dibinde yol açma potansiyeli olan kirliliği önlemek için kotalar kondu. Belirli alanda su ürünleri üretim miktarına yasal sınır getirilmiş durumda.
“Deniz kirliliği ile kültür balıkçılarından........© HalkTV