Bangladeş’te Ölü Sayısı Artıyor: Protestolar Durdurulamıyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin tüm gündemi kaplaması yüzünden pek bakamadık ama Güney Asya ülkesi Bangladeş günlerdir patlak veren protestolarla çalkalanıyor. Gittikçe de kanlı bir hal alan gösterilerde, polis – resmi makamlara göre- 17, -halka göre- 22 kişiyi öldürdü.

Öğrencilerin başını çektiği ayaklanmanın birçok nedeni var haliyle. En başta gelen, her zaman var olan bir sorun: İşsizlik. Tam 170 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkede nüfusun yaklaşık beşte biri çalışmıyor. Bir başka neden, ülkenin 1971 yılında Pakistan’dan kopmasına yol açan Bağımsızlık Savaşı’nda savaşanların ailelerine devlet işlerinin üçte birinin ayrılmış olması. Savaşanlara minnet borcu ödenesin diye başlanmış ama bu uygulama ama giderek bir ayrımcılığa dönüşmüş. İtiraz biraz da bu duruma.

Protestolar, Şeyh Hasina’nın son derece tartışmalı, rekabete kapalı bir seçim sonucu, üst üste dördüncü kez başbakan olmasının üzerinden altı ay geçtikten sonra başladı. Öğrenciler kökleşmiş sorunların yanı sıra özellikle devlet işlerinde kota sisteminin kaldırılmasını istiyor. Protestolar 1 Temmuz'da başlamış, 5 Temmuz'da yüksek mahkemenin kota sisteminin yürürlükte kalması yönünde karar vermesiyle hızla yayılmıştı. İki haftayı aşkın bir süredir tüm devlet üniversitelerindeki öğrenciler kotaların kaldırılması için sokaklara dökülmüş durumda. Ülke genelinde 16 Temmuz'da kota karşıtı protestocuların, iktidardaki Avami Ligi yanlılarının yanısıra polisle de çatışmaları sonucu üçü öğrenci olmak üzere en az altı kişi hayatını kaybetmişti. Olayların başlangıcından beri bu sayı 22’ye yükseldi.

Tabii ki birkaç yıl önceye dayanıyor bu gösterilerin başlangıcı. Nisan 2018'de, o yılki ulusal seçimden sekiz ay önce öğrenciler yine kota meselesi yüzünden........

© HalkTV