Mahkeme itiraz etti: Niğdeli çocuklara yapılan, işkencedir
Biliyorsunuz…
Üç gündür Niğde’deki işkence ‘yuvasını’ yazıyorum.
Niğde Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Mustafa Çelik’e, yaşları 7-13 arasındaki 15 çocuğa ve bir yetişkin kadına karşı işledikleri suçlardan ötürü 14’ü tutuklu 26 bakıcıya dava açıldı. Kadın bakıcılara şu dört suçlama yöneltiliyor:
Çocuğa ve beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı eziyet, kötü muamele, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma.
İddianame Niğde 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Mahkeme 12 Kasım’da toplandı.
Savcılığın esas hakkındaki görüşü alındı.
Esas hakkındaki görüşte sanık bakıcıların, kendilerini beden ve ruh bakımından savunamayacak çocukların bakım ve gözetimini yapmakla görevlendirildikleri, bu görevin kamu hizmeti niteliğinde olduğu ifade edildi.
Bakıcıların kamu görevlisi oldukları, eylemlerini kamu görevi ve yetkisinin sağladığı otorite ve gücü kullanarak yaptıkları belirtildi. Dolayısıyla işkence suçundan yargılanmaları gerektiği vurgulanarak, şöyle denildi:
İşkencenin nitelikli halleri var
“Sanıkların kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan çocuklara karşı insan onuruna aykırı bir davranışta bulunarak, bedensel ve ruhsal acı çekmelerine, kendilerini değersiz hissetmelerine, algılama veya irade yeteneklerinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları sebebiyle sanıkların eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesi (işkence) kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca işkence suçunun nitelikli hallerinin mevcut olduğu…”
Görevsizlik verilerek, işkence kapsamında kalıp kalmadığının değerlendirmesi için dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi istendi.
Mahkeme bu görüşe uyarak, dosyasını ağır ceza mahkemesine gönderdi. Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, henüz bir karar vermedi.
Sekiz yıldan 15 yıla kadar
Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ettiği takdirde sanık bakıcılar TCK’nın 94/2-a maddesinde düzenlenen çocuğa beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işkence suçundan sekiz yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
Bu suç eziyet olarak değerlendirilirse üç yıldan sekiz yıla hapis hapis cezası istenecek.
O zırh kalktı, AK Partili müdür depremden soruşturulacak
Hatay’da 6 Şubat depreminde yıkılan hastanede eşini kaybeden hemşire Abdullah Gül’ün mücadelesi sonuç verdi.
Eski İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki........
© HalkTV
visit website