ABD’nin yaptığı darbe
ABD, Venezuela operasyonuyla Devlet Bakanı Maduro ve eşini kaçırarak New York’a getirdi.
Maduro’nun ABD’ye uyuşturucu sevk ettiği gerekçesiyle yargılanacağını açıkladı.
ABD’nin yaptığı bir darbedir.
Uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı’na aykırı olan bu müdahale suçtur.
Ancak ABD oralı değil.
Birleşmiş Milletler’e göre bir devletin diğer bir devlete böyle bir operasyon yapmasının hukuki dayanağı olmadığı gibi “Maduro, ülkesini kötü yönetiyordu, diktatördü” demek de ABD’nin yaptığı operasyona meşruluk kazandırmaz.
Bu hukuk dışı müdahaleye Rusya ve Çin dışında dünyadan ciddi bir tepki de gelmedi.
Türkiye de ABD Başkanı Trump’ı kınayan, müdahalenin hukuk dışı olduğunu vurgulayan bir açıklama yapmak yerine, taraflara “itidal” tavsiye eden ortadan bir açıklamayla yetindi.
New York Times gazetesi, Trump’ın Maduro’ya, 2025 Aralık sonunda bir miktar malvarlığını koruyarak Türkiye’ye sığınmasını önerdiğini ancak Maduro’nun bu öneriye çok sert tepki verdiğini yazdı.
Trump’ın bu önerisinden daha önce Türkiye’nin bilgisi ve onayı olup olmadığı konusunda ise bir bilgi paylaşılmadı.
Gerekçesi ne olursa olsun ABD’nin bu operasyonu kabul edilemez.
ABD’nin, Maduro’nun........
