Demans kelime anlamı olarak Latince mens yani zihin kelimesinden türetilmiş olup, halk arasında bunama olarak adlandırılır. Zihnin yitirilmesi anlamına gelir. Beyin hücrelerinin birbirleri ile iletişim kurma yeteneğinin kaybolması sonucu, düşünce, davranış ve duyguların etkilendiği semptomlar bütünüdür. Kişinin hafıza, dikkat, konuşma, sorun çözme ve düşünme gibi bilişsel yeteneklerinin kaybını ifade eder.
Tek bir hastalık olmayıp, birçok türü bulunmaktadır. En sık gözlenen ise, bütün demansların yüzde 60 ile 80’ini oluşturan Alzheimer demansıdır. Bu nörolojik hastalık bir anda oluşmaz; hücre içi ve hücre dışında biriken bazı proteinler nedeniyle beyin dokusunda hücre (nöron) kaybı gelişir; bu birikim giderek artar, ve beynin küçülmesi ile sonuçlanır. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir.
İlk açık belirtisi unutkanlıktır ve bilinen şeylerin unutulmasından önce, öğrenme güçlüğü şeklinde başlar. Unutkanlık zamanla artar ve yıllar içerisinde eski bilgiler de unutulmaya başlanır. 3 ila 5 yıl içinde bir evre ilerleyen hastalık, erken evre, orta evre, orta-ileri ve ileri evre olmak üzere 4........