Ulus devlet için sosyal medya kılavuzu: Denetle, diz çökme ama kullanıcı dostu olmayı ihmal etme

Çalkantılı bir haftaydı.

Sosyal medya platformu Instagram’ın ardından oyun platformu Roblox’un erişime kapatılmasıyla karşı karşıya kaldık. Bir sabah uyandık gençler depresyona girmişti, başka bir sabah uyandıkçocuklar ağlıyordu. İki hafta önce de şiir ve öykü yazılan whatpad platformu kapatılmıştı.

Tiktok’a da yasak gelmesikonuşuluyordu ki, Instagram geri geldi.Gelmesinden az önce Ulaştırma Bakanı şöyle bir tweet yayınladı :

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik.

Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik.

Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız”.

Hükümet her ne kadar ‘katalog suçlar’ konusundaki hassasiyeti öne çıkarsa da META yetkilileri Türkiye’nin taleplerinin ’ünü yerine getirdiklerini ifade ediyordu. Dahası kapanmanın ilk anlarından itibaren hükümet çevreleri dahil herkes konunun İsmail Haniye paylaşımlarının silinmesi ile ilgili olduğunda mutabıktı. Meta, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un hesabından paylaşılan Haniye paylaşımlarını silmiş, Haniye’nin cenaze namazının canlı yayınlanmasını gerekçe gösterereknamazı yayınlayan Diyanet İşleri Başkanlığının Facebook hesabını bir aylığına askıya almak gibi pervasız işler yapmıştı.

Ancak uzlaşma toplantılarından aktarılan meseleler bağlamında dillerden düşürülmeyen tek şey katalog suçlar’dı.

Belki de asıl sebep Anayasa Mahkemesi'nin BTK’nın mahkeme kararı olmadan erişim engeli getirme yetkisini feshetmiş olması ve 9 ay süre vermiş olmasıydı. 10 Ekim 2024’te doluyordu süre. ‘Önce erişim engeli- sonra yargı kararı’ uygulaması sona eriyordu. Belki de Haniye paylaşımlarına uygulanan sansür , Meta şirketinin platformlarının kullanıcıların verilerini toplayarak oluşturduğu algoritmaları ve bu algoritmalar üzerinden yürütülen karartma, manipüle etme imkanlarını sınırlandırma, bazı katalog suçların takibi ile ilgili savsaklamayı masaya yatırma eylemini tetikledi.

Günün sonunda neden kapandı, ne istendi ve ne verildi de tekrar açıldı bilmiyoruz.

MAKUL ÖLÇÜ

Yanlış anlaşılmasın, ben ulus devletlerin bu tür küresel iletişim egemenlerinin zaman zaman ideolojik bir hal alan tahakkümlerine makul ölçülerde direnmeleri gerektiğini düşünenlerdenim.

O makul ölçüleri kamu güvenliği ve kamu ahlakı gerekçeleri belirler.

Ancak kamu güvenliği ve kamu ahlakı çerçevesi geniş tutulursa ifade hürriyeti ‘sizlere ömür’ olur. Bu çerçevenin dar........

© Habertürk