Türkiye-Mısır, geç ama değerli

Tam 12 yıl önce önemli ölçüde kopan ilişkilerin ardından, önce geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kritik Mısır ziyareti geldi. 4 Eylül 2024 itibarıyla da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, Erdoğan tarafından ağırlandı. Tüm ayrıntıların ötesinde, aynı yıl içinde gerçekleşen bu iki buluşma, yeni bir döneme işaret ediyor. Alınması gereken çok mesafe, aşılması gereken pek çok sorun ve en azından yumuşatılması gereken rekabet alanları olduğunu unutmadan elbette.

Bu sürecin ilk karesi, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nın açılışında Katar Emiri Temim bin Hamed el-Sani ev sahipliğinde tarafından verilen resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi’nin el sıkışmasıydı.

Türkiye bu süreçte inisiyatif almakta çok daha kararlı davrandı. Ankara’nın yapıcı diplomasi kapsamındaki çabaları; diplomasi, istihbarat ve savunma yetkilileri düzeyinde hayli zorlu virajlardan ve koridorlardan geçti. Yani peş peşe gelen buluşmaların perde arkasında uzun soluklu bir emek var.

TEMEL SORUNLAR NEYDİ?

İlişkilerin kopma noktası, Türkiye’nin Mısır’da seçimle iktidara gelen Muhammed Mursi ve İhvan hareketinin, askeri darbeyle indirilmesine gösterdiği tepki üzerinden gerçekleşti. Devamında (ve esasen halen) taraflar arasında birkaç ana başlıkta rekabet ve görüş ayrılığı var. Libya’daki iktidar dengelerinde iki ülke farklı yerde dururken, Doğu Akdeniz’de hayli farklı işbirlikleri üzerinden rekabet halinde oldular.

Kuşkusuz Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) konusundaki görüş ayrılığı çok daha sert kırılmalara neden oldu.

BÖLGESEL EKSEN OLUŞUR MU?

Neden şimdi normalleşme ve yakınlaşma sorusunun cevabı tek bir etken ve sebep üzerinden verilemez. Öncelikle tarafların ilişkileri normalleştirme çabaları, aslında yakın........

© Habertürk