Bu köşede, bundan böyle birkaç haftada bir kitap tanıtımları yapacak ve yeni yayınlanan yahut mevcudu kalmamış olduğu için seneler sonra tekrar basılan önemli eserlerden sözedeceğim.
“Tanıtım” demek yalnızca “medhiye” ve “yüceltme” mânâsına gelmediği için sadece “iyi” ve “düzgün” eserlerden değil; çalakalem yazılmış, hatâlarla dolu ve berbat kitaplardan da bahsedeceğim.
Bugün düzgün, mükemmel, ciddî emek mahsulü olan ve okuyanın ciddî bilgiler edinmesini sağlayan birkaç kitabı tanıtıyorum:
* ALİ İHSAN KARACAN: “KEMAL ATATÜRK’ÜN VASİYETNAMESİ-BİR İNCELEME”.
Atatürk, 5 Eylül 1938’de hazırladığı vasiyetnamesi ile bazı gayrımenkullerini ve nakit parası ile hisse senetlerini kurucusu ve genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne bırakmış, hisse senetlerinden gelecek gelirin her sene Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları arasında eşit şekilde paylaştırılmasını, kız kardeşi ile bazı yakınlarına da yaşadıkları müddetçe aylık verilmesini istemişti.
Bu vasiyetname, Cumhuriyet tarihinin üzerinde en fazla konuşulan hukukî belgelerinden biri oldu. CHP’nin vasiyetnameye dayanarak İş Bankası’nın Yönetim Kurulu’nda temsil hakkı almasından kaynaklanan tartışmalar günümüze kadar geldi ve hâlâ devam ediyor.
Sermaye piyasası alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan, uzun seneler hem özel, hem de kamu sektöründe önemli görevlerde bulunmuş ve çok sayıda akademik yayın yapmış olan Prof. Dr. Ali İhsan Karacan, 752 sayfalık bu eserinde vasiyetin hukukî mahiyetini derinlemesine ele alıyor; “Taç’taki Mücevher” başlıklı bölümde de CHP’nin İş Bankası’ndaki hissedarlığını değerlendiriyor.
Karacan’ın bu konuda hukukî ve ekonomik bakımlardan vardığı neticeyi merak edenlerin kitabı okumaları gerekiyor...
Meşhur vasiyetname hakkında yapılan incelemeleri senelerden buyana takip ederdim ama bundan üç sene önce neticelenen bir dâvâdan, Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Atadan’ın mirasçısı olduğunu iddia eden bir hanımın 2015’te mahkemeden veraset ilâmı aldıktan sonra 2019’da Atatürk’ün vasiyetnamesinin iptali için mahkemeye başvurduğunu ve dâvâcının duruşmalara katılmaması sebebi ile dâvânın 27 Ocak 2021’de düştüğünü Ali İhsan Karacan’ın kitabından öğrendim.
Karacan’ın eseri, Atatürk’ün mirasını hukukî bakımdan değerlendirmesinin ve CHP’nin İş Bankası’ndaki konumunu da derinlemesine ele alması bakımından çok önemli bir çalışmadır. (Legal Yayıncılık).
* İBRAHİM HİLMİ TANIŞIK: “İSTANBUL CAMİLERİ”.
1891 ile 1967 arasında yaşayan İbrahim Hilmi Tanışık, bilim âleminde ilk cildini 1943’te, ikinci cildini de 1945’te yayınladığı “İstanbul Çeşmeleri” isimli çok önemli eseri ile bilinirdi.
Resmî görevi devlet matbaasında muhasebe memurluğu olan Tanışık 1930 ile 1935 ve 1960 ile 1965 seneleri arasında iki defa İstanbul’daki yüzlerce camiyi dolaşıp notlar almış, mekânların fotoğraflarını çekmiş, bunları “İstanbul Camileri” isimli bir........