Yüzde birin, doksan dokuza etkisi

DÜNYAYI saran mavi ekran sorununun nasıl yaşandığını dinlediğimde uzun süre bilgisayara bakakaldım…

Bir an bu denli basit bir sorun mu diyesim geldi…

Telefonu açıp nesneler interneti üzerine çalışan, Türkiye’den uzaya uydu gönderen ilk özel sektör şirketinin ortaklarından Berker Yaşar’ı arayıp, 8 ay kadar önce konuştuklarımızı anımsattım.

Berker Yaşar, bu günleri öngörmüş gibi basit bir işlemin bütün dünyayı etkisi altına alacağını ve içinden çıkılmaz bir durum oluşturabileceğini, o nedenle uzaya gönderdikleri ağırlıklı olarak nesneler internetine odaklı uydularının bu açıdan önemli olacağına vurgu yapmıştı.

Aslında Microsoft’un sorumluluğu bulunmayan, onun güvenlik sistemini sağlayan CrowaStrike şirketinin bir yenileme faaliyeti sırasında yaşanan basit bir işlem gibi görünüyor.

Microsoft’un üst düzey yöneticisi de sohbetimizde yaşananları gizlemedi, bütün içtenliğiyle anlattı.

Buna göre Perşembe Türkiye Saati ile 21:00’de sorun başlıyor.

Siber güvenlik şirketi CrowdStrike yazılımda bir yenileme yapıyor.

Ancak bu yenileme Falcon’un bulunduğu Windows kullanıcılarının hepsini etkiliyor.

Özetle daha güvenli hale getireyim derken, daha güvensiz bir noktaya taşıyor.

GECE GÖNDERİLEN DÜZELTME MESAJI

Microsoft üst yöneticisinin şu cümlesi önemliydi:

“Bu düzenleme öncesi bütün kullanıcılarımızın mail adreslerine fikslemelerini sağlayacak bir uyarı mesajıyla birlikte yazılımı da yolladık. Ama gece bakan olmamış. Oysa geceden yüklemeye başlamış olsalardı makinaların büyük bölümü hazır olacaktı ve tıkanmayacaklardı. Sabah olduğunda her makinanın yüklemesi saatler aldığı için sorun patladı…”

Havacılık şirketlerini ciddi anlamda vuran, bazı bankaları işlevsiz, medya kuruluşlarının yayın yapamayacak hale getiren sorunun kendilerinden kaynaklı olmadığını belirtmekle birlikte, buna karşı ikinci bir sigorta sistemini hayata geçirmeleri gerektiğini anladıklarını da gizlemedi.

Çözüm için önerdikleri yönteme aslında Türkiye’de çoğunlukla başvurulan bir yöntem.

Hani görüntüde sorun çıkınca televizyonun tepesine vurulur ya, burada da klasik yöntem öneriliyor 15 defaya kadar açıp kapatmanın sorunu çözdüğüne vurgu yapılıyor.

KOLLEKTİF HATA…

Uzun yıllardır bilişim hukuku üzerine çalışan, Türkiye’nin daha güvenli bir internet ve yapay zekaya kavuşması için çabalayan Prof. Dr. Leyla Keser Berber önemli bir noktaya işaret etti…

Prof. Dr. Berber’e göre Yapay Zeka bu şirketlerde etkin şekilde kullanılıyor olsaydı gelen yazılımı sorgulayıp yükleme yapmak için bir insan müdahalesi beklemek yerine, onu denetler ve onaylayarak zamanında yüklenmesini sağlardı.

Ancak casus yazılımların her geçen gün arttığı, trol kafalılarının sadece zarar vermek uğruna helak olduğu dünyada güven en büyük sorun olmaya devam ediyor.

Yapay Zeka da sonuçta bir yazılım olduğu için ona da güvenmiyor…

KENDİNİ KONTROL EDEN YAPAY ZEKA

Prof. Dr.........

© Habertürk