'Mimber'den, 'Muharebe'ye

BAŞKUMANDANLIK Meydan Muharebesi ile ilgili çok şey anlatılır…

Ancak o dönemde de toplum üzerinde etkili olan, kamuoyu oluşturma çabalarının merkezi basının, matbuatın durumu üzerinde fazla konuşulmaz.

Oysa o dönemde de medyanın kitleler üzerindeki etkisi çok belirgindi...

ABD’de bu konu özel bir çalışma konusu yapılmış ve medyanın kitleleri yönlendirmede ne denli başarılı olduğu üzerinde önemli verilere imza atılmaya başlanmıştı.

Bunların başında da “Modern Gazeteciliğin Babası” olarak bilinen, “Soğuk Savaş- Sahte Gerçek- Sahte Çevre” ve “Stereotip…” gibi kavramları literatüre kazandıran, 2 Pulitzer Ödüllü gazeteci Walter Lippmann geliyordu.

KAMUOYU KURAMININ AVRUPA’DA YARATTIĞI

ABD, Birleşik Krallık güçlerinin Almanya ile ittifak halinde olacağını öğrendiğinde Lippmann’ı Londra’ya yolladı.

Amaç, savaşı kazanması halinde ABD’nin ekonomik çıkarlarına ters gelişmeler yaşayacağına inandığı Almanlar ile İngilizlerin ittifakını önlemekti.

Lippmann geliştirdiği kuram sonucunda İngilizlerin Almanlar ile ittifakını engellemekle kalmadı, Fransa ile İngiltere’nin birlikte Almanya’ya karşı savaşının da başlamasının yolunu açtı.

Bunun için geliştirdiği kuramın adına da “Kamuoyu…” dedi.

Buna göre bireyler çevreleri dışında olup biteni anlayabilmeleri, dış dünyayı anlamlı hale getirebilmeleri için bazı “anlam haritalarına” gereksinim duyarlar; bu anlam haritaları da medyanın aktardığı bilgiler doğrultusunda oluşturulur.

İnsanların yargılarının belirlenmesinde, rasyonel ve nesnel ölçüler değil, gazeteler tarafından ön plana çıkarılan stereotipler (klişeler) belirleyici olur…

FRANSA LİPPMANN’IN YOLUNU TAKİP ETTİ…

Nitekim Fransa da Anadolu işgali ile birlikte Lippmann’ın çizdiği yolda ilerledi ve Adana’ya girer girmez, kendi yerel medyasını yarattı.

Çukurova’yı işgalinden hemen sonra, 5 Aralık 1918’de Kuvayımilliye ve TBMM aleyhine yayınlar yapan Ferdâ Gazetesi çıktı.

Giritli Hüseyin İlhami tarafından çıkarılan Adana Postası da açıktan Fransızlar ile işbirliği içinde olduğunu beyan ediyor, gizleme gereği dahi duymuyordu…

Yayınladığı makaleler nedeniyle halk arasında “Gâvurcu” diye bilinen İrşad Gazetesi de Yunan işgali altındaki Balıkesir’de yayına başlamıştı.

Trabzon’da benzer şekilde Selamet........

© Habertürk