İthal oto düzenlemesinde neden geç kalındı?
Otomotiv sektörü Türkiye’de her zaman ağırlıklı bir konuma sahip olmasına rağmen hak ettiği ilgiyi maalesef görmüyor. Yaklaşık 20 yıldır kamudaki ithal makam araçlarının yoğunluğu ve bunlara harcanan ciddi paralar sebebiyle yerli üretime destek verilmediğine yönelik ciddi eleştiriler yapılıyor. Ne hikmetse kamu kurumları ısrarla yerli üretim araçlarını değil, Türkiye’de hiç yatırımı olmayan markaların ithal araçlarını tercih ediyor. En milli ve yerli savunucusu konumda olanlarda bile durum böyle…
Türk mühendislerinin, işçilerinin ve otomotiv yan sanayimizin ciddi emek verdiği ve ülkemize katma değer sağladığı yerli araçlara üvey evlat muamelesi yapıldığını defalarca bu köşede de gündeme getirdim. Ama ilgili çevreler maalesef bu konuda bir adım atmadılar. İthal otolara olan araba sevdalarından milim vazgeçmediler. Sonra yerli otomotiv sektörü aleyhine daha vahim gelişmeler olmaya başladı. Çünkü ithal otolara sadece kamu yetkililerinin değil sıradan vatandaşın da binebilmesi için kolaylıklar sağlandı.
Yerli otomotiv sektörü neden unutuluyor?
‘Otomotiv Sanayii Derneği’nin verdiği bilgilere şaşırtıcı. Türkiye’de yabancı markaların yatırım yaptığı otomotiv sektöründeki yerli üretimin payı son yıllarda ilk defa yüzde 40’lardan yüzde 25’lere gerilemiş. Bu durum hangi kelimeyle ve iktisadı mantıkla izah edilebilir? Bunun adı iş bilmezlik, öngörüsüzlüktür. Üstelik yerli ve milli markamız TOGG’un da teşvik ve desteklerle pazardaki durumu dikkati alındığında, yerli üretim adına çok kötü bir tablo söz konusudur. Bahanesi elektrikli araçlar veya başka gelişmeler olamaz!
İşte bu ilginç gelişme üzerine yetkililerimiz zahmet edip, kararlar almışlar. “AB ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA)” dışındaki ülkelerden elektrikli araç ithalatını zorlaştırmaya karar vermişler. Bu düzenlemeye şarj edilebilir hibritli araçlar da dâhil edilmiş. Bu karadan en fazla Çinli şirketler etkilenecekmiş. Çin ile dış ticaretteki durumumuz ortada. Ciddi anlamda dış ticaret açığı veriyoruz. Türkiye’de hiçbir yatırımı olmayan, tüketici için de ilerde ciddi sorunlara sebep olacak Çinli ve diğer ülke şirketlerinin elektrikli araçları için önlemlerde geç kalınmış olabilir. Bu durumda mesela Çin markalarının, ABD’nin Tesla’sının kaidesiz kuralsız şekilde neden Türkiye pazarında yer almalarına göz yumuldu?
En fazla Çinli şirketler etkilenecek!
Son alınan karar ağırlıklı olarak Çinli üreticileri etkileyecek. Zira yoğunluk 30 milyar ithalat yapıp, 3 milyar doları bile bulmayan ihracat yaptığımız Çin’in otomotiv markalarında.........
© Habertürk
visit website