"Tek Avrupa Gökyüzü" anlaşması neden çöktü?

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Rafael Schvartzman, Avrupa havacılığının toparlanmasının yavaş ve zor durumda olduğunu, diğer bölgelere göre gelişmelerin düşüş kaldığına işaret etti. Biraz da bu durumu sitemkar bir dille gazetecilere anlattı.

IATAI’nın Dubai’de yapılan Yıllık Genel Kurul Toplantısı’nda bir değerlendirme yapan Schvartzman, nisan ayı verilerine göre “Revenue Passenger Kilometer (RPK) / Ücretli Yolcu Kilometre (ÜYK)” kriterlerinde yıllık bazda yüzde 9,3 artış olduğunu, Avrupa’nın bu sonuçlarla hâlâ Mart 2019 seviyelerinin yüzde 0,3 altında kaldığının altını çizdi. Aynı dönemde Amerika kıtasında ise 2019’a göre yüzde 5,6 artış sağlanmış.

Avrupa’nın bir yol ayrımında olduğunu ekonomisinin dinamizmini ve rekabet gücünü kaybettiğine dikkat çeken IATA Avrupa Bölge Başkanı Yardımcısı, havayolları açısından bakıldığında göreceli düşüşün Avrupa’da devam edeceğine dair endişe verici tespitleri olduğunu vurguladı. Araştırmalara göre daha da endişe verici olanı ise havacılık sektörü için mevcut düzenleme eğilimlerinin bu düşüşü tersine çevirmek yerine hızlandıracak gibi görünüyor olması.

Rafael Schvartzman, sebeplerini şöyle detaylandırdı: “Maliyetler açısından bakıldığında Avrupa'da iş yapmak giderek daha pahalı hale geliyor. Düzenleyiciler havacılığın en önemli üç maliyet unsurunu etkileme yetkisine sahip: Hizmet ücretleri, vergiler ve çevre vergileri. Performans düşerken maliyete etkin eden ücretleri artıyor. Havayolları 2022’den bu yana ekstradan 1,5 milyar Euro ücret ödüyor.”

Bu tespitlere göre Avrupa’nın en büyük pazarları, İngiltere, Almanya ve İspanya’da yolcu sayısı artışlarına rağmen, yeni düzenlemeler sektörü etkilemeye devam edecek ve havacılık sektörü daha da kötü hale gelecek. Avrupa’da havayolları için hava trafik hizmetlerini tek çatı altında verimli hale getirecek ve maliyetleri aşağı çekecek “Single European Sky (SES) / Tek Avrupa Gökyüzü (TAG)” anlaşmasının bu yıl başında darbe yemiş olmasına da birçok haklı sebeplerden IATA yönetimi tepkili.

Almanya hava darbesinin neresinde!

Avrupa hava sahasını, güvenlik, kapasite, maliyet........

© Habertürk