Şimşek: TL'de aşırı değerlenmeyi öngörmüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TRT’de enflasyondan döviz kuruna, kiralarda yüzde 25 sınırından fiyat kontrollerine, yapısal reformlardan Küresel Asgari Kurumlar Vergisi’nin Türkiye’de uygulanmasına kadar uygulanmakta olan ekonomi programı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Toplumun her kesimini, hesabını düşen enflasyona göre yapması gerektiği konusunda uyaran Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomideki yol haritası niteliğinde açıklamalarını özellikle yönetim kadrolarından ve siyasi çevrelerden programa muhalefet edenleri ikna etmeye yönelik bulduk.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Şimdi uluslararası normlara uygun, kurala dayalı, kredibilitesi yüksek bir programı ortaya koymanız, sonra bu programla başarı elde etmeniz, dışarıda övüldüğü için dışarıda hazırlanmış bir program gibi lanse etmek doğru bir yaklaşım değil. Bu program kendi öz programımızdır, kurala dayalıdır ve uluslararası normlara uygundur” dedi.

Enflasyonla mücadele açısından ve seçim öncesi döviz kuru spekülasyondaki gibi, yanlış bir yola sapılmaması açısından önemli bulduğum bu konuşmayı içerik bozukluğuna meydan vermeden gerekli düzeltmeleri ve konu başlıkları halinde düzenlemeyi yaparak sunma gereği duydum. Şimşek’in açıklamaları özetle şöyle:

MEHMET ŞİMŞEK’İN SÖZLERİ

➔ “Hatırlarsanız, ilk gün devir teslimde çok net bir tutum sergilemiştim. Demiştim ki, bundan sonra bizim politikalar, kurala dayalı olacak. Yani öngörülebilir olacak. İkinci olarak uluslararası normlara uygun olacak.

➔ Şimdi uluslararası normlara uygun, kurala dayalı, kredibilitesi yüksek bir programı ortaya koymanız, sonra bu programla başarı elde etmeniz, dışarıda övüldüğü için dışarıda hazırlanmış bir program gibi lanse etmek doğru bir yaklaşım değil.

➔ Bu program özü itibarıyla Türkiye'nin kendi programıdır. Dışarıdan rağbet görmesi, övülmesi, dışarıdan bu programın yapıldığı anlamına gelmiyor. Bu program kendi öz programımızdır, kurala dayalıdır ve uluslararası normlara uygundur.

➔ Risk priminin düşmesi programın çalıştığının bir göstergesidir. Çünkü bu Türkiye'ye fon akışında maliyeti belirleyen unsurlardan bir tanesi. Bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var.

➔ Çok net bir şekilde bizim vatandaşımızın da, şirketlerimizin de, dışarıdakilerin yani küresel yatırımcıların da TL'ye rağbeti arttı. Türk lirasına güven arttı.

SICAK PARANIN VADESİ UZUYOR

➔ Özellikle yerel seçimler sonrası 1,5 ayda o kadar ciddi bir fon akışı ve Türk lirası lehine portföy değişikliği var ki, Merkez Bankası swap hariç rezerv pozisyonu 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi. 1 Nisan ile 16 Mayıs arasında Merkez Bankası'nın rezerv pozisyonundaki iyileşme 49 milyar dolar. Tarihte eşi benzeri görülmemiş hızda ve dozda bir iyileşme.

➔ Şu anda piyasadan döviz almasak belki 20'li rakamlara kadar düşerdi. Son 1,5 ay içinde Merkez Bankamız bu kadar döviz biriktirmeseydi, büyük ihtimalle lira nominal olarak muazzam bir şekilde değer kazanacaktı.

➔ Türkiye’ye çok ciddi bir fon akışı olmasına karşılık cari açık düşüyor. Türk lirası çok cazip, lirada ciddi bir değer kaybı için bir sebep yok.

➔ Biz sırtımızı kısa vadeli dış kaynağa dayayamayız, rehavete kapılmayacağız, programımızı güçlü şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Bu durum genelde programların başında olur. Ama program sonuç verdikçe, başarı elde edildikçe bu kaynağın niteliği iyileşir.

➔ Türkiye dış kaynak girişinin........

© Habertürk