Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düşük kamu borcuna rağmen dezenflasyonu desteklemek, kamu tasarruflarını artırarak cari açığı azaltmak ve yapısal dönüşüm için mali alan yaratmak amacıyla bütçe disiplinini sürdüreceklerini ve 2025 yılında bütçe açığını milli gelirin yüzde 3.1’ine indireceklerini söyledi.
➔Yönetilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumlu şekilde belirleneceğini ve TL ile borçlanmaya ağırlık vereceklerini belirten Mehmet Şimşek’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumdan öne çıkanları şöyle derledik:
➔ “Para politikasına hassasiyeti yüksek olan temel mallarda enflasyon düşüşü daha belirginken, dünyada olduğu gibi bizde de hizmetlerde atalet yüksek seyrediyor.
➔Özellikle geriye dönük fiyatlama davranışının yüksek olduğu kira ve eğitim grubundaki yıllık artışlar ve kiralardaki yüzde 25’lik tavan uygulamasının kalkması enflasyondaki düşüşü sınırlamıştır.
➔Enflasyondaki katılıkların giderilmesi zamana yayılsa da, ekim ayında tüm kesimler için 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesi bu konudaki olumlu gidişata işaret ediyor.
➔Enflasyondaki düşüş ve destekleyici küresel koşullarla birlikte, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngörüyoruz.”
BÜTÇE AÇIĞINI AZALTARAK DEZENFLASYONA DESTEK
➔Enflasyonun düşmesi için gerekli politika çerçevesinin şekillenmesinin ve para politikasının yeniden inşasının zaman aldığını “Bugün geldiğimiz noktada koşullar artık kalıcı bir şekilde dezenflasyona elverişli. Biz bu süreci üç aşamalı olarak planladık” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şu ifadeleri kullandı:
➔ “İlk yıl dezenflasyona geçiş dönemiydi yani işte politika inşa süreci.
➔Şu anda bir dezenflasyon dönemindeyiz.
➔Son aşama 2026 ve sonrası istikrar dönemi olacak.
➔Yani artık enflasyonun tek haneye doğru evrildiği ve kalıcı bir şekilde kontrol altına alındığı bir dönem olacak.
➔Amacımız enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneye düşürmek. Çünkü fiyat istikrarın tanımı da budur.”
➔Önümüzdeki dönemde dezenflasyonda üç temel hususun belirleyici olmasını beklediklerini aktaran Mehmet Şimşek bunları da şöyle sıraladı:
➔ “Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net........