Sadece 10 yıllık fırsat penceresi

TÜİK’in dün açıkladığı “Nüfus Projeksiyonları, 2023-2100” öngörüleri çok önemli tahminler ve bulgular içeriyor.

Öncelikle belirtelim ki, Türkiye’nin demografik fırsat penceresi tahmin edildiğinden de erken kapanıyor.

➔2040 civarında beklenen bu tarih doğurganlıkta meydana gelen hızlı azalma çerçevesinde yapılan yeni projeksiyonlara göre 2030’lu yılların ortasına yani 5 yıl kadar önceye çekildi. Yani şunun şurasında 10 yıllık fırsat penceresi kaldı.

➔TÜİK fırsat penceresinin tanımını ve kapanacağı tarihi şu şekilde ifade etti:

“Bağımlı nüfus toplamının, çalışma çağı nüfusunun yarısından az olduğu dönem, ‘demografik fırsat penceresi’ olarak nitelendirilir.

Çocuk nüfus olarak tanımlanan 15 yaş altı nüfusun toplam nüfusun yüzde 30'undan az, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 yaş üzeri nüfusun ise toplamın yüzde 15'inden az olduğu dönemde demografik fırsat penceresinin açık diye değerlendirilir.

Projeksiyon sonuçları 2030'ların ilk yarısında yaşlı nüfus oranının yüzde 15'i aşacağına ve demografik fırsat penceresinin kapanacağına işaret etmektedir.”

2035’TE NÜFUSUN 'İ YAŞLI OLACAK

➔Ortalama ömrün giderek uzaması iyi bir gelişme ama nüfusta yaşlıların ağırlığı artacak. Emekliler de çoğalacak.

➔Derler ki, yaşlılık zordur. Henüz zenginleşmeden yaşlı olmak daha zordur. Para da gençken ve henüz yaşlanmadan kazanılır.

➔Toplum olarak demografik fırsat penceresinin kaybedilmesi bunun gibi, refaha ve zenginleşmeye giden yolu uzatıyor ve zorlaştırıyor. Ekonomi dinamizmini kaybediyor.

➔Çünkü çalışma çağındaki 15-64 yaş grubun toplam nüfus içindeki ağırlığı giderek azalacak. Sosyal güvenlik sisteminin geleceğini toparlamak daha güç ve daha uzun zaman alacak.

Artık ne yaptıysak önümüzdeki 5-10 yıl içinde yaptık, sonrasına geçmiş........

© Habertürk