Eylül enflasyonu beklenen yüksek çıktı. Yüzde 2.2 beklentiye karşılık açıklanan yüzde 2.97 oldu. Yılın 9 ayındaki enflasyon yüzde 35.86’ya çıkarak aylık ortalamada yüzde 4’lük bir gerçekleşme ile karşı karşı karşıya kaldık.
➔ Yılın tek iyi rakamı yüzde 1.64 ile Haziran ayına ait. Aylık bazda bakınca enflasyon düşüyor demek zor. Yıllık bazda ise gerileme devam ediyor ama oldukça yavaş.
➔ Düşüşe asıl diren de hizmet enflasyonu. Aylık yüzde 4.90 ve yıllık yüzde 72.92 ile manşet enflasyonun yaklaşık yüzde 50 üzerinde.
➔ Bu grubun yükselten asıl etki de kiralardan geliyor. Kira artışı aylık yüzde 7.62 ve yıllık yüzde 117.43 ile en yüksek oranı sahip alt kalem.
➔ Enflasyon sepetinin yüzde 72.2’sini oluşturan mallar grubu enflasyonu yüzde 40.27’ye inerek manşeti yüzde 49.38’e indiriyor.
EYLÜLÜN ÖNEMİ
➔ Bunun yanında üretici fiyat artışları tüketici fiyat artışlarının altında seyrediyor. Orada hem aylık hem yıllık bazda düşüş var.
➔ Son 5 ayda ÜFE yüzde 55.66 düzeyinden yüzde 33.09’a geriledi. Aylık bazda ise haziranı hariç tutarsak son 5 aydır gerileme olduğunu söylemek mümkün.
➔ Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki temel fark hizmetler sektöründen, vergilerden, devletin yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardan kaynaklanıyor.
➔ Eylül ayı enflasyonun seyri bakımından önemlidir. Yaz dönemi sonunda tatilin bitmesi, okulların açılması, işbaşı yapılması, kışa hazırlık ve gibi nedenlerle aslında sonbahar ve kış aylarında enflasyonun düzeyi açısından belli bir işaret verir.
➔ Ekim, kasım ve aralık aylarında genelde kademeli bir düşüş olur. Muhtemelen bu yıl da böyle olacak.
➔ Ancak bu ayların başlangıcı olan eylül yüzde 2.97 ile gayet yüksek düzeyden bu döneme başladı. Bu gidişle Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmininin üst bandı bile ıskalanacak gibi.
EKSİK KALAN NE?
➔ Beklenenin ötesinde yüksek çıkması, aylık bazda yükseliş göstermesi gibi yanlarıyla eylül enflasyonu yeterince can sıkıcı. Sonbahar ve kış aylarının zor geçeceğini, hizmetler enflasyonu etkisiyle........