İhracatta şaşırtan rekor

Geçen hafta açıklanan yılın ilk çeyreğine ait büyüme verilerine göre makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış yüzde 11.9 oldu. Yüzde 5.7’lik GSYH büyümesinin 1.5 puanı bu kalemden geldi.

➔ Böylece 2019 yılının son çeyreğinden başlayan makine ve teçhizat yatırımlarındaki ivmelenme 2024’ün ilk çeyreğine kadar aralıksız devam etti.

➔ 18 çeyrek veya 4.5 yıldır devam eden yatırım büyümesi elimizdeki verilerle 2000’li yılların en uzun süreli ve en büyük olanı.

➔ Öyle ki, bu dönemde yaşanan pandemi, kur atakları, ekonominin hemen her alanını etkileyen seçimler dahi yatırımları kesintiye uğratamadı.

➔ 4.5 yılın ardından geldiğimiz aşamada tam da Türk özel sektörünün tercih ettiği bir yatırım ortamı, yatırım ortamı yerine daha uygun olanı yatırım finansman koşulları oluştu.

➔ Döviz kurunun düşük ve enflasyonun altında seyretmesine karşılık Türk lirası değerleniyor. Geçen yılın son çeyreğinde başlayan bu eğilim halen devam ediyor.

➔ Hem ekonomi yönetimi hem de Merkez Bankası politika metinlerine giren değerli TL, dövizden yerli paraya geçişin ve güçlenen sermaye akımlarının sonucu gerçekleşiyor.

➔ Ama aynı zamanda enflasyonu düşürecek bir politika aracı olarak da benimsendi ve açıklaması böyle yapılıyor.

DÖVİZLE BORÇLANMA

➔ Yüksek faizler ve değerli TL karşısında düşük kalan döviz kurları üzerinden geçmişten beri döviz üzerinden finansman sağlayarak yatırım yapmak sanayicilerin iyi bildiği bir iş.

➔ Uzun yıllardır yüksek enflasyon ortamında yaşayan Türkiye’de kredi faizleri yüksek ve kredinin vadesi çok kısa.

➔ Dövizle borçlanmak veya dış finansman sağlamak faiz oranlarını düşürdüğü gibi vadeyi yeterince uzun tutabiliyor. Bu iki özelliğiyle de geçmişte yatırımlar ancak dövizle borçlanarak yapılabiliyordu.

➔ Bu eğilimin son 5-6 yıldır azalması, şirket açık pozisyonlarının 195.5 milyar dolara çıkmasının ardından 2018 yılında yürürlüğe konulan dövizle borçlanma sınırlamasından........

© Habertürk