menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Devlet destekli ekonomik hamle dönemi

33 0
27.09.2024

Türkiye İş Bankası’nın, 100. yıl etkinlikleri kapsamında “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” konferansına hukuk, yapısal reformlar, eğitim konuları damga vurdu.

Ekonomi tarihçisi Prof. Dr. Şevket Pamuk “Atatürk Döneminde ve Günümüzde İktisat Politikaları” başlıklı konuşmasında, 1980’den itibaren tüm dünyada egemen olan piyasa yanlısı politikalar nedeniyle devletin ekonomideki yerinin küçüldüğünü söyledi.

-Çin ve diğer bazı Asya ülkelerinin ise korumacılığı ve devlet müdahaleciliğini başarılı bir şekilde uygulayarak sanayileşmede ve gelir artışında önemli mesafe aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Şevket Pamuk konuşmasını şöyle sürdürdü:

PROF. PAMUK: DÜNYA YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE

-“40 yıl sonra Amerika’da iktisat politikası uyanıyor. ‘Biz bir şeyleri yanlış yaptık, geride kaldık ve Çin ile rekabette geriliyoruz’ görüşü ağır basıyor.

-Sanayi politikaları artık Amerika’da yeni ortodoksi olma yolunda. Avrupa’da da yeni bir sanayileşme stratejisine ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

-Dünya, devletin ekonomideki yeri açısından yeni bir döneme girmenin eşiğinde. Henüz gelişen ülkelerde bu yeterince hissedilmiyor. Ama 1980’lerin piyasa ortodoksisi artık geride kaldı. En başta, en gelişmiş ülkelerde piyasa yanlısı tavırlar artık konuşulmuyor.”

-Ekonominin motor gücü olan sanayide sağlanan verimlilik artışının diğer sektörlere de yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Pamuk şu görüşleri aktardı:

-“Türkiye’nin geldiği noktada sanayileşme ve hizmet sektöründe devlet desteğiyle verimlilik artışı ve teknoloji alanında yukarıya tırmanmak hedef olmalı.

-Devlet destekli sanayileşme ve hizmetlerdeki teknolojik verimlilik artışının önümüzdeki dönemlerde birlikte yürümesi çözüm olacak diye düşünüyorum.

-Gelinen noktada dünyada pek çok ülke zaten bir arayış içerisinde…

-Devlet müdahaleciliği deyince 1930’ların devletçiliğini, 1960’ların kalkınma planlamacılığını kastetmiyoruz. Değişen dünyanın koşullarına uyan, gerçek iktisadi kalkınmayı destekleyen bir devlet müdahaleciliğine ihtiyacımız var.

-Burada özel sektöre de çok iş düşecek. Doğu Asya, Güneydoğu Asya’ya bakarsanız devlet müdahaleciliği sürecinin özel sektörle etkileşim içerisinde yürümesinin daha verimli sonuçlara yol açtığını görüyoruz. Özel sektör de sorumluluk almalı, daha olumlu rol oynamalı.”

AKAT: ENFLASYON VE DIŞ AÇIK ZAAFİYETİ VAR

-Konferansta Deniz Bayramoğlu’nun yönettiği “Türkiye’de Ekonomi Politikaları” panelinde de ekonomistlerin gözünden Türkiye’nin geçmişten bugüne ekonomi politikaları ve gelecek dönem beklentileri ele alındı.

-Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde büyümek için değerli ve sağlam bir paraya sahip olması, vergi, yargı ve emeklilik sistemlerini düzenlemesi gerektiğini belirterek “Türkiye’nin tüm bu zorlukları birer birer göğüslemesi gerek. Ancak o zaman gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmaya devam edecektir” dedi.

-Türkiye’nin bir tıkanma ve patinaj dönemine girdiğini anlatan ve “Bir dizi eksiklik rakamlara da yansıyor” diyen Asaf Savaş Akat şöyle devam etti:

-“Enflasyon ve dış açıkta zaafiyet var. Bu iki sorun son dönemlerde yaşanan patinajın nedeni. Bu yüzden Türkiye, parası değersiz bir ülke haline geldi.

-Seçkinler enflasyona karşı ses çıkarmıyor.

-Türkiye’nin vergi sorunu var. Vatandaşından doğrudan vergi alamıyor.

-Yargı, mülkiyet hakkı son derece önemli. Bunlar ivedilikle çözülmeli. Bunlar son derece ciddi sorunlar.

-Ortada uygulanan reform çizgisinden önce para reformu........

© Habertürk


Get it on Google Play