Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak hem kendimizden hem de dünyadan kaynaklı olarak ihracat artışının geçmiş yıllardaki gibi yüksek seyretmeyeceğini ve yavaş artış nedeniyle de Türkiye’nin hizmet ihracatına yönelmesi gerektiğini söyledi.
Nail Olpak ihracatta bazı adımlar atılabileceğini belirterek "İhracatçıya verilen yüzde 2'lik döviz desteğinin bir miktar artırılması bizim bütçe dengelerimizi çok fazla bozmayabilir. KOBİ'ler için yüzde 2'lik kredi büyüme sınırı bir miktar esnetilebilir. İhracatta döviz bozdurma zorunluluğu var. Yüzde 30'luk bozdurma zorunluluğu üzerinde bir adım atılabilir" dedi.
➔ Her yıl belirli aralıklarda gazetecilerle bir araya geldiği toplantıyı memleketi Burdur'da gerçekleştiren Nail Olpak Gölhisar ilçesinde bulunan köyü İbecik'in ardından Kibyra Antik Kenti, Lisinia Doğa Proje Alanı ve Salda Gölünü gezdi.
➔ DEİK'in 152 iş konseyi ile her coğrafyada Türk iş insanlarına hizmet verdiğini anlatan Olpak, kamplaşma ve bloklaşmanın arttığı dünyada ticaretin ivme kaybı yaşadığını aktardı.
➔ Bu kaybın Türkiye’yi de etkilediğini belirten Olpak “Son dönemde ithalatımızın azalmasıyla cari açık iyileşiyor. Ama görebildiğimiz bir gerçek daha var. İhracatımız daha önce yıllardaki gibi ivmelenmeyle büyümeyecek. Artık bundan sonra yılda 30'ar, 40'ar milyar dolarlık, çift hanelerle artacak bir ihracat görmüyoruz" dedi.
MÜTEAHHİTLİK VE TAŞIMACILIK ÖNE ÇIKSIN
➔ İhracatın zorlandığı bu dönemde farklı alanlarda ilerlenebileceğine ve Türkiye'nin hizmet ihracatında başarılı olduğuna işaret eden DEİK Başkanı Nail Olpak bu alanlara daha fazla destek verilmesi halinde daha iyi sonuçlar alınabileceğini dile getirdi.
➔ Türk müteahhitlerinin dünya pazarlarında çok ciddi başarısı olduğunu, Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğunu ve 2022'de 31,5 milyar dolarlık proje aldıklarını kaydeden Nail Olpak “Bizim iş adamlarımızın gözü kara ve çok hızlı. Bize, şu ana kadar yurt dışında müteahhitlik yapıp da sorun oluşturan firma neredeyse gelmedi. Fiyat ve kalitemiz de iyi. Finansmanda sıkıntımız var” dedi.
➔ Müteahhitlikte dışarıda başarının teknik müşavirlikten geçtiğini, onların yazdığı şartnamelere göre ihalelere çıkıldığını ifade eden Olpak, bu işi dünyada en iyi İngiliz şirketlerinin yaptığını söyledi.
➔ Olpak "Dünyada iş almamız bir yerde bu şirketlerin yazacağı teknik şartnamalere bağlı. Bizim dış müteahhitlikte eksik tarafımız da bu. Bu şirketleri yeniden kurup büyümelerini beklemek yerine 5-10 firmamız yurt dışında satın alma yoluna gitmesi en iyisi. Bu konuda müteahhitlik şirketlerine belli bir destek vermeyi de düşünmeliyiz" diye konuştu.
➔ Hizmet ihracatında başarılı olunacak alanlardan birinin de taşımacılık gelirleri olduğunu belirten Olpak Türkiye sınırları dışında gerçekleştirilen ticarete ek destek vermenin önemine işaret etti, buna ilişkin son dönemde yapılan düzenlemenin ise "bu işin gerçekleşmesi için yeterli şekilde" çıkmadığını, çeşitli kısıtlamalara tabi tutulduğunu belirtti.
➔ DEİK Başkanı Nail Olpak "İhracatın mevcudunda sıkıştığımız alanlarda bunlar bize yandan alan açacak konulardır. Türkiye'nin bunları konuşması gerektiğini düşünüyorum. Bunları elbette yetkililerimizle de konuşuyoruz" dedi.
REKABETTE İYİ DEĞİLİZ
➔ DEİK Başkanı Olpak, 10 yıl öncesine göre Türkiye'nin rekabetçiliğinin nerede olduğuna ilişkin soru üzerine "Türkiye siyasi olarak bakıldığında 10 yıl öncesine göre daha sorunlu bir süreç içinde, daha sıkıntılı bir dönemde. Ekonomik büyüklükler bazında bakıldığında ise eli daha güçlü" dedi.
➔ Olpak "Türk firmalarının Kuzey Afrika ülkelerine gitme talepleri olduğunu görüyoruz. Maalesef rekabetçilikte çok iyi noktada değiliz. 'O zaman yeni enstrümanlar bulmak gerekir' dedik ya... Konuştuğumuz yurt dışı müteahhitlik, transit ticaret... Onlar yeni kapılar..." diye konuştu.
PİYASADA SIKINTILAR SÜRPRİZ DEĞİL
➔ Türk firmalarının Mısır'a yeni gitmediğini, yurt dışında yatırım yapmayı desteklediğini ifade eden Olpak şu değerlendirmelerde bulundu:
➔ "Bizim firmaların bugünlerdeki sıkıntısı, özellikle tekstilciler ve ihracatçıların belli bir kısmını, ekonomik programın gidişatı içerisinde döviz-enflasyon makasının açılmasının rahatsız etmesidir.
➔ Eğer program başarılı bir şekilde sonuçlanırsa ki bunu istiyoruz, bu süreç 10 yıl sürmeyecek, 1-1,5 sene sonra bir yerlere doğru dengelenmeye başlayacak, o zaman taşlar yerine oturabilir. Çok da aceleci olmamak gerekiyor.
➔Az önce bütçe dengesini bozmadan küçük küçük dokunuşlar yapılabileceğini söylemiştim. Konkordatoların konuşulmaya başlandığını biliyoruz. Piyasa güllük gülistanlık değil, piyasada sıkıntı var derken bunları iyi okumak lazım.
➔ Sıkıntıların olması da sürpriz değildi. Geçen yıl OVP açıklandığında........© Habertürk