Altın ithalinde madalyonun diğer yüzü
Türkiye’nin rasyonel ekonomi politikalarına dönüş yolunda ilerlediğini uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de teyit etti. Kurum hafta sonu yaptığı açıklamayla Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artırarak “çok spekülatif” dereceden “spekülatif” düzeye yükseltti. Böylece üç büyük reyting şirketinden ikisinin notu yatırım yapılabilir düzeye üç basamak yaklaştı.
➔ S&P ile birlikte kredi notu üç büyük reyting kurumundan aynı yıl içinde notu iki basamak artırılan tek ülke Türkiye.
➔ Buna karşılık beklendiği ve ABD seçimi gibi majör etkiler gündemde olduğu için, not artırımının finansal piyasalara pek etkisi olmayabilir.
➔ Kredi notundaki artışta etkili olan konulardan biri de dış açığın azalması.
➔ Cumartesi günü Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ekim ayı öncü dış ticaret verileri ortaya koydu ki, açıkta üçte bir düzeyinde daralma devam ediyor.
➔ Yılın 10 aylık dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.4 azaldı. 94 milyar dolarlık açık 66 milyar dolara indi. Yıldan yıla iyileşme 28 milyar dolar kadar.
İTHALATI 10 MİLYAR DOLAR AZALDI MI?
➔ Bu açığın azalmasında ihracat artışından ziyade ithalat azalması önemli rol oynadı. Aynı dönemin toplam ithalatı 22 milyar dolar azalırken ihracatı 6 milyar dolar arttı.
➔ Dönüp ithalatın nerede azaldığına baktığımızda ise büyüme hızının düşmesi nedenlerden biri. Hem enerji hem de aramalı ithalatı hız kesti. Enerji ithalatı yılın 10 ayında 4 milyar dolar azalarak 53 milyar dolara indi.
➔ Hammadde ve aramalı ithalatı da 27 milyar dolar kadar azaldı ve 196 milyar dolara indi.
➔ Yatırım malları........
© Habertürk
visit website