menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

2026'da ikinci perde: Enerji şoku ve gerçeklerle yüzleşme

109 0
02.10.2026

Yılın ilk yarısında finansal piyasaların üzerine çöken "küresel faiz indirimleri başladı, enflasyon belini büktü" illüzyonu, 2026’nın üçüncü çeyreğinde yerini sert ve soğuk bir gerçekliğe bıraktı. Piyasalar, pembe hayallerin geride kaldığı ve jeopolitik kırılmaların faturasının önümüze konduğu "ikinci perdeye" resmen adım attı.

2026 yılı 9 aylık finansal varlık bilançosu, makroekonomik dengelerin 3. çeyrekte nasıl dramatik bir çark ettiğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Tablo hem küresel ölçekte hem de içeride yatırımcılar açısından taşların yeniden bağlandığı sancılı bir dönemi özetliyor.

◾ Körfez’de savaşla 100 doların gölgesinde enerji şoku

Dünyanın odak noktası bir kez daha Ortadoğu’ya çevrildi. Körfez’de uzayan savaş, küresel enerji hatlarındaki riskleri zirveye taşırken, emtia piyasalarını adeta ateş çemberine attı. Brent petrolün varil fiyatı 2025 sonundaki 60,85 dolar seviyesinden Eylül 2026 itibarıyla 103,53 dolara kadar tırmandı. Bu, sadece son üç ayda @,5’lik, 9 ayda da p,1’lik devasa bir sıçrama anlamına geliyor. Petrolün 100 dolar eşiğinin etrafında 'lik bantlarda sert dalgalanması, enflasyonist yangını yeniden körükledi.

Avrupa doğalgaz fiyatlarındaki (TTF) tablo ise çok daha vahim. İlk 9 ayda 6, son çeyrekte de d,9’luk bir artışla megavatsaat fiyatı 72,10 euroya dayandı.

Sanayi metali bakırın tonu 14 bin doları aşarak  yükselirken, geniş tabanlı CRB Emtia Endeksi 9 ayda 7,3 tırmandı.

Bu tablo açıkça gösteriyor ki küresel ekonomi yeni ve yıkıcı bir maliyet enflasyonu dalgasıyla karşı karşıya.

◾ Enflasyon korkusu faizleri hortlattı

Maliyet şokunun geri dönmesi, küresel merkez bankalarının faiz indirimi patikalarını rafa kaldırmasına yol açtı. Enflasyon kâbusunun hortlamasıyla birlikte dünyada faizler yeniden yukarı yöneldi.

Tahvil piyasasında deprem yaşanıyor. Bu piyasadaki oynaklığı ölçen MOVE Endeksi, son üç ayda S,4 fırlayarak 110,45 seviyesine çıktı.

Faizler yükseliyor. Aynı zamanda dünyanın da temel faizi kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,15’ten %5,29 puana çıkarak ',4 arttı. Alman 10 yıllık tahvili %2,86’dan %3,58’e %,0 arttı.........

© Habertürk