Alper Gezeravcı’nın ISS Hayatı Kolay Olmayacak!


İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın birkaç gün önce uzaya fırlatıldığı Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile buluştu ve Alper ISS’teki görevine başladı. Her ne kadar görevi sadece iki hafta sürecek olsa da buradaki hayatı çok farklı olacak. Gelin ISS detaylara beraber bakalım.

Genel Tanımı: ISS 1998 yılında modüler olarak inşa edilmeye başlanılan ve zamanla büyütülen bir uzay istasyonu. Daha çok deney ve gözlem yapmak için kullanılan ISS’in ileride Ay’a ve Mars’a yapılacak seyahatlerde atlama taşı olarak da kullanılması bekleniyor.

Lokasyonu: ISS yeryüzünden 410 kilometre yükseklikteki alçak yörüngede saniyede 8 kilometre hızla hareket ediyor ve dünya etrafındaki her bir turu 93 dakika sürüyor.

Büyüklüğü: Aynı anda 7 kişinin yaşayabileceği ve çalışabileceği 6-odalı bir ev büyüklüğünde. Kısa süreli misyonlarda ve ekiplerin devir teslim zamanlarında ISS’te yaşayanların sayısı yedinin üzerine çıkabiliyor. 388 metreküp yaşam hacmi, 1.005 metreküp basınçlı hacmi var. 420 ton ağırlığında. Bir uçtan bir uca 109 metre. Aynı anda 8 uzay aracı yanaşabiliyor.

Yerçekimi: ISS’deki yer çekimi her ne kadar dünyadaki yerçekiminin ’ı kadar olsa da yine de yerçekimine bağlı. Ama yörüngede çok hızlı hareket ettiği için dünyaya düşmüyor, ama içindeki astronotlar devamlı serbest düşüş halindeler ve bunun yarattığı........

© Habername