“Bir topluluğu kontrol etmek, bireyi kontrol etmekten kolaydır. Bir topluluğun ortak bir amacı vardır. Bireyin amacı ise her zaman için şaibelidir.” Kafka/1991
Önümüzdeki otuz yılın en büyük toplumsal sorunu internetin, internete bağlı ekrandan yansıyanların toplum üzerindeki olumsuz etkileri olacaktır. Bu tesirlerin en önde geleni ise hiç şüphesiz şiddet ağırlıklı paylaşım ve ürünlerden kaynaklı olanlardır. İnternet dünyası ile birlikte güçlü etkisini yine internet destekli şekilde sürdüren televizyonun, toplumların küresel ölçekte kültürel, ahlaki, psikolojik, ekonomik geleceğini tesir altına alıp olumsuz yönde tahrip edeceği anlaşılıyor. Küresel düzeyde faaliyet gösteren medya tekeli Dünya gidişatını yönlendirmeye çalışan sistem ve organizasyonların en önemli aparatı haline gelmiş durumda ise, bu aparatın toplumları psikolojik kitle haline getirmek için kullandığı ucuz, kullanışlı ve devamlılık arzeden aleti şiddettir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre şiddet, bir şeyin yoğunluğunu, hızını ve etkisini belirten temel faktördür. Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şiddet(li) kelimesi ‘’normalin üstünde’’ ve ‘’beklenenden fazla’’ anlamında kullanılır. Aynı kökten türeyen şedit sözcüğü ise güçlü demektir. Karşıt görüşte olanlara, ikna etme yada uzlaşma yerine (kestirme yol olarak) kaba kuvvet kullanma olarak ifade edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise şiddeti, “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı durumu” olarak tanımlanmaktadır.
Şiddet, bir şekilde hem toplumsal yönden hem de bireysel olarak hepimizi ilgilendiren, etkileyen ve meşgul eden bir konu olmasına ragmen kavramsal olarak etki mekanizması yeterli düzeyde tartışılmıyor. Artık günümüzde şiddetin bizzat kişiye tatbik edilmesi gerekmiyor. Sakin köyünde yaşayan köylü bile şiddetin her türlüsünü hergün görebiliyor; nasıl görüyor? Elbette medya sayesinde! Bilhassa son yıllarda merkezinde şiddet olan çok fazla olay, haber, film, dizi, oyun karşımıza süresi uzamış, çeşitlenmiş ve sayısı artmış bir şekilde çıkıyor. Şiddet haberleri haber bültenlerinde dakikalarca ve her türlü vurgu ve efekt ile etkili bir şekilde sunuluyor; filmlerden ve dizilerden beklenen seyirci tepkisi haber izleyenler için de geçerli hale geliyor. Film senaryolarına taş çıkartan örnekler çok; katliam gibi kaza, alacak için arabada infaz, sokak ortasında dehşet, kan donduran aile faciası vs…
Şiddetin uygulanış şekli ve etki altında kalan kişiye göre çeşitleri vardır: Çocuğa yönelik şiddet ,kadına şiddet, gençlere şiddet, yaşlıya şiddet, aile içi şiddet, engelliye şiddet, mülteciye dönük şiddeti, sağlık çalışanlarına şiddet, kişinin kendine yönelik şiddeti, canlılara şiddet, doğaya şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet , siber şiddet, devletler arası........