ERDEMLİ DEVLET MANİFESTOSU |
(Nahl- 90. Ayet Tefsiri ve Farabi'nin El-Medînetü'l-Fazıla İdeali Üzerine
Sivil Bir İnşa Modeli)
Aşağıdan yukarı sivil halklardan topluma doğru giden damarı yakalamak çok kolay değil. Bunun için sistemin bu harekete destek olması gerekiyor.
Sistem direnci, sivil ve entelektüel çabaların önündeki en büyük, en aşılması zor görünen duvardır. Maalesef; seküler eğitim modeli kendi müfredatını, kendi insan tipini üretmek için devlet otoritesini ve kurumsal gücü arkasına alarak muazzam bir direnç gösterir. Biz aşağıdan yukarıya ne kadar tuğla koymaya çalışırsak çalışalım, yukarıdan gelen o devasa kurumsal dalga tuğlaları devirebilir.
Ancak sosyoloji ve medeniyet tarihi bize çok hayati bir sırrı fısıldar: Hiçbir sistem, kendi alternatifi içeriden ve niteliksel olarak büyümeden dışarıdan yıkılamaz veya dönüştürülemez. Sistemin bu katı direncini kırmak için onunla cepheden ve körü körüne bir ideolojik kavgaya tutuşmak yerine, "sistemin çatlaklarından sızma ve onu içeriden dönüştürme" stratejisini uygulamak zorundayız.
Erdemli İnsan Modeli vizyonumuzu bu katı sistem direncine rağmen hayata geçirebilmenin ve o duvarı aşmanın metodolojisini gelin beraber formüle edelim:
Kur’an ve dolayısı ile Nahl- 90. ayet indiğinde ortada ne İslam devleti vardı ne de Müslümanların........