İngiltere nasıl süper güç oldu? 2. bölüm

İngiltere 1607’de, Amerika’daki ilk kolonisini kurdu. Bu tarihten sonra, Amerika’ya önce İngiltere, İskoçya ve İrlanda’dan, sonra Almanya’dan göç başladı. Maceracılar, hukuki problemleri olanlar, müteşebbisler, çok fakir ve dolayısıyla ümitsiz insanlara ilaveten, baskı gören dinî gruplar da göçtü. Yol parası olmayan insanlar kölelik anlaşması yapıyor, yol parası mukabilinde 2-3 yıl köle olarak çalışıyorlardı. O tarihlerde İngiltere’de insanlar, bedenlerini teminat olarak gösterebiliyordu.

İngiltere, takip ettiği göç politikası sayesinde toplumun en sorunlu kesimlerinden yani fakirlerden, işsizlerden, işini kaybeden çiftçilerden, ayrılıkçılardan ve suçlulardan kurtuluyordu. Bu sayede toplumsal gerilimler ve çatışmalar azalıyordu. Fransız devriminden en az etkilenen ve 19. Yüzyılda Avrupa’da devrim yaşamayan tek ülkenin İngiltere olmasının en önemli nedeni, takip ettiği göç politikasıdır. Takip edilen farklı göç politiaları nedeniyle, 1763 yılında, Amerika’daki İngiliz kolonilerinin nüfusu iki milyondan çokken, kolonilerden üç kat daha geniş olan Fransız Amerika’sının nüfusu 100 000’den azdı.

Amerika’daki İngiliz kolonileri, kuzeyden güneye deniz kenarında kurulmuşlardı. Şeker, pamuk, mısır, tütün üreterek, İngiltere’ye sevk ediyorlardı. İngiltere’ye dünyanın dört bir tarafından hammadde yağıyor, İngiltere’den her tarafa tekstil ürünleri, demir ve türevleri, denizcilik malzemeleri ve gemi gibi ürünler sevk ediliyordu. Adanın her tarafında binlerce atölye kurulmuş, el işi sanayi ve ticaret gelişmişti.

Ne üretilse satıldığından mühendisler, ustalar, kalfalar hatta sıradan işçiler, üretimi nasıl hızlandırırız, nasıl çok mal üretiriz sorularına cevap bulmaya çalışıyorlardı. Önce çıkrık ve mekik makineleri, ardından dikiş makineleri bulundu. Manifatura üretiminde basit makineler kullanılmaya başlandı.

Hızlı üreten çok kazanıyor, dolayısıyla herkes yeni üretim modelleri geliştirmeye çalışıyordu. Fabrikalar kuruldu, uzmanlaşma gelişti. Sanayileşme tüm sektörlere yayıldı. İngiltere’de işgücü, gençler Amerika’ya göç ettiğinden, Avrupa’nın geri kalanından daha pahalıydı. (İngiltere, devasa hacimde köle ticareti yapıyordu fakat İngiltere’ye köle sokmak yasaktı.) İcatları tetikleyen bir husus........

© Habererk