8. Henry tahta çıktığında İngiltere Avrupa’daki sıradan krallıklardan biriydi. Fransa’yla yapılan Yüzyıl Savaşları ve tahtı elde etmek için on yıllarca devam eden iç savaşlar İngiltere’yi çok zayıflatmıştı. Henry, Papa eşinden boşanmasına izin vermeyince, Katolik kilisesinden ayrılarak Anglikan Kilisesini kurdu. Kilisenin bütün malları kamulaştırılınca krallık son derece zenginleşti. Katolik papazlar katledildi. Halk süratle Anglikan oldu. Kral aynı zamanda Anglikan kilisesinin de başkanı olduğundan ülkede din-devlet ikiliği ortadan kalktı. Kral hem Papanın talimatlarını yerine getirmekten hem de kiliseye para ödemekten kurtuldu. İngilizlerde kiliseye vergi ve haraç ödemekten kurtulduğundan hem devlet hem de halk zenginleşti.
İngiltere’yi Avrupa’nın en güçlü devleti yapan, Henry’nin kızı Elizabeth’tir. Portekiz ve İspanya’nın sömürgeler vasıtasıyla hızla zenginleştiğini gören Elizabeth, Kaptan Drake gibi İngiliz kökenli korsanları organize etti. Zira İngilizlerin, kendilerinden çok daha güçlü olan İspanya’nın ve Portekiz’in karşısına direk çıkmaları mümkün değildi. Kraliçe korsanlara sığınacak limanlar ve adalar tahsis etti. Virgin Adalarını üs olarak kullandırdı. İlk hedef olarak, sömürgeleri Amerika kıtasında olan İspanya’yı seçti. Çünkü Portekiz’in o tarihteki sömürgeleri Afrika ve Uzak Doğu’daydı yani İngiltere’ye çok uzaktı.
İngiliz korsanlar İspanyolların gemilerini, Amerika kıtasındaki limanlarını, depolarını ve hatta sahil şehirlerini yağmalamaya başladılar. Kraliçe, Kaptan Drake’e hem devlet adına hem de şahsen ortak oldu. Drake, ilk seferinde, İngiltere’nin bütçesi kadar kâr elde etti. Elizabeth, Drake’in kaptan gemisini ziyaret ederek, korsanı şövalye ilan etti. Bunu gören binlerce denizci korsanlığa başladı. Korsanlık gençlerin gözde mesleği oldu.
İspanya korsanların saldırılarıyla başa çıkamadı. İngiltere’yi defalarca uyarsada sonuç alamadı. Çalınan ve yağmalanan mallar İngiltere’ye getirilip satıldığından, bu faaliyetlerin İspanya’ya zararı kadar İngiltere’ye faydası vardı. 1580 yılında Portekiz’i işgal eden İspanya, benzer ve kolay bir zafer kazanacağı düşüncesiyle, 1588 senesinde, İngiltere’yi istila etmek maksadıyla, yenilmez armadasını sefere çıkardı. İngiltere’nin gemi sayısı yetersizdi. Gemilerin çoğu ticaret veya korsan gemileriydi. Buna rağmen savaş, rüzgarında yardımıyla İngilizlerin zaferiyle sonuçlandı. İspanyol filosu imha edildi.
Bu savaştan sonra, İspanya, Avrupa’nın en güçlü........