İlk Günden Bugüne TÜRKLERİN Serüveni 1. Bölüm

Türklerin atası olan Ön Türkler, milattan önce 5000-6000 yılları arasında bugünkü Kazakistan’ın kuzeyiyle, Sibirya’nın geniş orman ve vadilerinde ortaya çıktılar. Geyiği evcilleştirerek, avcılık ve toplayıcılıktan, hayvan yetiştiriciliğine geçtiler. Ormanları terk ederek, hayvan yetiştirmenin daha kolay olduğu steplere yayıldılar. Geyiklerin çektiği arabalarla, kızaklar vasıtasıyla uzaklar, yakın oldu. Steplerde at ve koyun yetiştirmenin daha kolay ve verimli olduğunu tespit ederek, bu hayvanları yetiştirmeye başladılar. Hayvan yetiştiriciliği gıda teminini kolaylaştırınca, nüfus hızla arttı.

Türklerin, milattan önce 3700’lerde geyikten güçlü ve dayanıklı olan, üzerine binile bilinen ve silah kullanıla bilinen atı evcilleştirmesi devrim niteliğindedir. Türkler böylece daha geniş coğrafyalara yayıldı, daha fazla hayvan besleyebildi. Türkçe çok geniş coğrafyaların müşterek dili haline geldi. At üzerinde silah kullanabilen Türkler, başka uluslardan üstün hale geldiler. Türklerin bu üstünlüğü tüfeğin gelişip yaygınlaştığı ve savaş mantığını değiştiren 17. yüzyıl sonlarına kadar devam edecektir.

Türklerin at sayesinde, yaya olan diğer uluslara göre daha geniş coğrafyalara ulaşabilmesi farklı madenleri bulmasına ve işlemesine yol açtı. Milattan önce 3000’lerde bakırı bulan ve işlemeye başlayan Türkler, böylece silah teknolojisini ilk geliştiren ulus oldu. Bakırdan sonra demiri işlemeye başlayan Türkler kılıç, çift tarafı kesen kılıç, miğfer, zırh, ıslıklı ok, 90 tane ok alan sadak gibi çok sayıda silahı icat ederek, sürekli geliştirdiler.

Milattan önce, İskit- Saka ve Hun, milattan sonra Avar, Avrupa Hun, Göktürk, Ak Hun, Hazar imparatorluklarını kuran Türkler; Çin, Orta Doğu, Güney Avrupa ve Akdeniz dışındaki coğrafyaların hakimleridir. Türkler, bu devirlerde birbirleriyle, doğuda Çin, Orta Doğuda Pers ve batıda Roma’yla mücadele ettiler.

Hz. Peygamberin İslam’ı Tebliğiyle başlayan süreç, Arapların, kısa sürede yeryüzünün geneline hakim olmasına yol açtı. 750 yılında........

© Habererk