menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapıcı Gazetecilik (Constructive journalism)

24 0
10.05.2024

(Tüm formalarıyla birlikte) Medyadan bağımsız tartışabildiğimiz önemli sorunlarımız neler? Ya da var mı böyle bir sorunumuz? Mesela terörü, şiddeti, istismarı, cinsel sömürüyü, bilinçsiz tüketimi, çevreyi, aile değerlerine, kültüre ve kimliğe ilişkin sorunları, bağımlılığı, hatta geniş bir yelpazede dini, nefret söylemini, ayrımcılığı, ırkçılığı, kutuplaşmayı, dezenformasyonu medyadan bağımsız tartışabiliyor muyuz? Özellikle de bizim gibi farklı gerçekliklerin, farklı ülke tasvirlerinin olduğu, medyanın da buna göre konumlandığı zıtlıklar ülkesinde? Kötü haber iyi haber midir? Nihayetinde tiraja, reytinge, tıklanmaya ya da manşete giden yol, skandallardan, sansasyondan veya entrikadan mı geçmektedir?

Yapıcı Gazetecilik, medyanın haber verme işlevini kuşatan, sansasyona, skandallara, negatifliğe, önyargılara, kan varsa manşet var kültürüne karşı bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Bu manzaranın insanlarda bir yorgunluğa, bıkkınlığa neden olduğu düşüncesiyle... Kendi iç uyumlarını-dengelerini sağlamak için daha fazla haber ve bilgi arayışına giren insanların mustarip oldukları kötü haber bağımlılığına ve acımasız dünya sendromuna karşı koruyucu bir faktör olma iddiasıyla her geçen gün sesini daha fazla duyurmaya çalışıyor.

Kökeni Kuzey Avrupa’ya, Danimarka’da faaliyet gösteren ve egemen gazetecilik kriterlerine meydan okuyan bir enstitüye dayanıyor: Constructive Institute. Günümüzde yapıcı gazetecilik olarak adlandırılan arayışın bizdeki kökeninin aslında daha eskiye dayandığını söyleyebiliriz: II. Meşrutiyet’in ilk günlerine. Meşrutiyetin ilanının yarattığı sarhoşlukla, ilgili-ilgisiz herkesin basın yaşamına dâhil olması ya da basın patlaması, çılgınlığı, işleri o kadar kötü bir noktaya taşıdı ki esaslı gazetecileri, gazetelerin “muzır neşriyatının” önünü almaya dönük bir özdenetim mekanizması kurmak zorunda bıraktı.

Bu girişimi genel anlamda yapıcı gazetecilik anlayışına dair, biraz da şartların zorlamasıyla bir antrenman olarak ele almak pekâlâ mümkün. Danimarka’dan çok önce yani. Osmanlı’nın yıkılış döneminde doğal yollarla varlık gösteren bu kurumun kalitesinden hâlâ çok uzakta olduğumuzu söylemeliyim.

Yapıcı Gazetecilik, iyi gazetecilik olarak da adlandırılıyor. İnsanların karmaşık bir dünyada yollarını........

© Haber7


Get it on Google Play