Kültürlerarası İletişim Perspektifinden Göç ve Mülteciler
Tarih boyunca pek çok insan daha iyi hayat koşulları bulabilmek için vatanını terk etmek zorunda kalmıştır. İklim koşulları, savaşlar, kötü politik veya ekonomik şartlar, insanları ya tek başlarına ya da aileleriyle birlikte, ülkelerini ve kültürlerini bir yabancı ülkeye yerleşmek üzere terk etmek zorunda bırakmıştır. Küreselleşme bu hareketliliği her geçen gün daha da arttırıyor. Bu sürece bizim de katkıda bulunduğumuz bir alan var: Eğitim ve iş olanakları, yani niteliğimizin ve yeterliliğimizin arttığının bir göstergesi olarak yabancı bir ülkede eğitim veya iş amaçlı daha uzun süre kalma isteğimiz.
Göç sadece son zamanlarda görülmeye başlanan bir olay değil elbette. Hayatımızın bir parçası ve bu durum tarih boyu neredeyse tüm uluslar için geçerli. İnsanlık tarihi kadar eski olan göçün, tarihte çok önemli bir rol oynadığı ve kültürel, toplumsal ve ekonomik değişikliklere neden olduğu biliniyor. Kültürlerin değişmesi ve zenginleşmesi açısından lokomotif görevi görmesi örneğin. Fakat eski zamanlarda insanlar ömürlerinde sadece bir kez göç ederken, günümüzde bazıları için ülkesinin sınırlarının dışına çıkmak adeta bir rutin haline geldi. İçinde bulunduğumuz dönemde, kültürleri ve yaşam tarzları bizden farklı olan insanları anlamayı öğrenmemiz bu nedenle artık bir zorunluluk. Göçün kendi hayatımızdaki rolünü düşünerek işe başlayabiliriz.
“Kendi ailemde bir göç geçmişi var mı?” Çoğu zaman kendi hayat hikâyemiz veya ailemizinki, ülke içi bile olsa göçle ilgili hatıralar içerecektir. Göç geçmişinin bulunmasının bir anlamı da kültürel farklılığının deneyimlenmiş olmasıdır. Aşağıdaki sorularla kısa bir egzersiz yapalım:
Ben nerede doğdum?
Kardeşlerim nerede doğdu?
Annem babam nerede doğdu?
Benim dedelerim veya onların dedeleri nereden gelmişler?
Kendimi veya ailemi göçe zorlayan sebepler neydi?
Kendi vatanımı terk etmek ister miydim?
Değer Yargılarımızı Şekillendiren Etmenler
Benim için önemli olan nedir?........© Haber7
visit website