Halk kültüründe İslâm: Popüler inanışlar, klişe yorum ve uygulamalar
Her ne kadar öyle algılanmasa veya algılatılmasa da insanların kendilerini en özgür hissettikleri alanlardan birinin ‘din’ olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim tarihin yardımıyla, çağlar boyunca kaynağını “Yaratıcı”dan alan emir ve yasaklar konusunda özgür davrandıklarını, bunlara uymamaya dönük bir tercihte bulunurken pek de zorlanmadıklarını biliyoruz. Öyle olmasaydı tarih çok daha farklı yazılırdı. Mesela haksız yere sayısını tam bilemeyeceğimiz onca insan öldürülmez, kimsenin malına haksız yere dokunulmazdı. İşin tuhaf yanı, insanların kendilerini en özgür hissettikleri alanın aslında en kayda değer sorumluluklarına karşılık gelmesidir.
Mesele, siyasi veya askeri düzlemden, panoramik bir bakışla, bireylerin gündelik yaşamına indirgendiğinde, kayda değer sorumluluğumuzun akıbetine dair, daha ilginç detaylarla karşılaşmak mümkün. Yazının başlığı bu nedenle Halk Kültüründe İslâm: Popüler İnanışlar, Klişe Yorum ve Uygulamalar olarak belirlendi. Her biri nihayetinde İslam dairesi iddiasındaki görünümlere dikkat çekmek; normalleşen, içselleşen, kültürleşen hatta gelenek haline gelen durumlara eleştirel bir gözle bakabilmek amacıyla.
Aşağıda yer alan ifadeler, niyet okumaya veya kimseyi sorgulamaya değil, eleştirel düşünme becerisini ve farkındalık bilincini geliştirmeye odaklanıyor. Haritalama, belli tarz inanış, yorum ve kültürleşme ekseninde yapıldı. Bazı aydınlatıcı açıklamalara ise parantez içinde yer verildi. Gelin hep birlikte kendi gerçekliğimize ayna tutarak, görüntünün haritadaki yerini bulmaya çalışalım.
Popüler İnanışlar, Klişe Yorum ve Uygulamalar
- Allah’ın (C.C.) emir ve yasakları konusunda kendini özgür hissedenler,
- İslam’ı çoktan seçmeli bir test gibi algılayıp emir ve yasaklar arasında seçim yapanlar,
- Kendince emir ve yasaklar hiyerarşisi oluşturanlar (bazı emir ve yasaklara riayet etmeye çalışırken, bazılarının semtine bile uğramayanlar)
- Müslümanlar yüzünden İslam'dan soğuduğunu iddia........
© Haber7
visit website