menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gençlik STK'ları pozitif gençlik gelişimine ne kadar etki ediyor?

13 0
07.04.2024

Gençlik STK'larımız, gençlerimizin potansiyellerine ulaşmalarını sağlayarak sağlıklı yetişkinler olmalarını onlarla birlikte gerçekleştirmeye dönük önemli bir misyon ifa ediyor. Geniş bir yelpazede gençleri olumlu deneyimlere bağlayan pek çok program yürütüyorlar. Misyonları, onlara değer vermeye, onları geliştirmeye ve herkesin daha başlangıçta pozitif büyüme ve gelişme potansiyeline sahip olduğu inancına odaklanan eylemlerle çevreleniyor.

Gelişen teknolojiler, dönüşen toplum yapısı ve demografik nitelikleri nedeniyle karşı karşıya kaldıkları zorlukları yönetebilmeleri ve bu zorlukların getirdiği rol ve sorumluluklara ilişkin olarak kendilerini, ailelerini ve topluluklarını nasıl destekleyeceklerini öğrenebilmeleri amacıyla gençlere daha fazla alan açma gayretindeler.

Riskli davranışların önlenmesi, koruyucu faktörlerin teşvik edilmesi; liderlik yeteneklerinin, planlama, görevleri organize etme ve eğitici vasıfların desteklenmesi, bilinçli aktörler halinde toplumsal zorlukların yönetilebilmesi sürecine dâhil olma... Tüm bu çabalar, Gençlik STK’larımızın hem güçlü hem de gelişmeye açık yönlerini oluşturuyor. İhtisas Akademileri gibi tasarlanmış resmi olmayan yaygın öğrenme programları, ikili işbirlikleri, sosyal program setleri ve inovasyon yoluyla, örgün eğitimi desteklemeye ve topluluklarını geliştirmeye adanmış durumdalar.

21. yüzyılın küresel zorluklarının farkına varmalarını, pozitif bir değişim ve gelişim açısından stratejik önemde görüyorsak Gençlik STK'larımızı, beşeri sermayemiz anlamında, geleceğimize yapılan yatırımın en önemli araçlarından biri olarak değerlendirebiliriz. Gençlerimiz aslında bunun alt yapısını bize sunuyor: Artık her zamankinden daha fazla seslerini duyuruyorlar. Önemli konularda tavır alma ve hem kendileri hem de sonraki nesiller için daha sağlıklı bir gelecek inşa etme arayışındalar. Yani pozitif değişimin aktörleri olma yolunda önemli mesafe alıyorlar. Gençlik enerjisini, insanlığa, kültüre ve çevreye yönelik tutumlarda olumlu değişimlerin itici gücü olarak görmek heyecan verici. Fark yaratma potansiyeline ve vizyonuna sahip gençleri doğru yönlendirmenin büyük bir sosyal etki oluşturacağı hususu da. Bu etki, yaygın eğitim programlarının da desteğiyle katılımı güçlendirecek ve proaktifliğe önemli katkı sunacaktır.

GENÇLİK STK’LARI VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ

21. yüzyıl becerileri altında ele alınabilecek bazı önemli hususlar, Gençlik STK’larımızın açmazlarına kolektif bir yanıt geliştirebilecek doğaya sahip: Medya, Politika ve İnanç. Literatüre göre küresel medya kültüründe, vatandaş olabilmenin medya ile ilişkilendirilen iki önemli koşulu bulunuyor: Eleştirel düşünme ve kendini ifade etme. Bu çerçevede medya okuryazarlığının, bu iki temel beceriyi yavaş yavaş öğreterek bireyleri, siyasi sınıflandırma yapabilen, toplumsal tartışmaları anlayan, onlara katılabilen ve seçim sürecinde karar verebilen bireyler hale getireceği bilinci işleniyor. Sosyal medyayı da içerecek şekilde dijital ortamlara ve dezenformasyona dair yeterlilikleri de buna ekleyebiliriz. Çünkü gençlerimize dezenformasyona karşı koymaları için yardımcı olma, kötü niyetli aktörleri ortaya çıkarmak amacıyla medya ile birlikte çalışan dezenformasyon operasyonlarına ilişkin güçlü bir farkındalık oluşturma, her geçen gün daha da aciliyet kazanıyor. Yalan haber, kültürel ırkçılık ve........

© Haber7


Get it on Google Play