(Kriminal) Dijital Risk ve Tehditler: İtiraf Sayfaları, Bedensel Mahremiyet ve Kiralık Hesaplarla Online Bahis Mağduriyetleri
İnternetin sunduğu olanaklar, ciddiye alınmasını ve dikkatli olunmasını gerektirecek boyutta pek çok risk barındırıyor. Bunlara değinen ve kullanıcılara önerilerde bulunan pek çok kaynak var. Ancak alan çok dinamik. Çok geçmeden yeni bir şenâetle (kötülük) karşılaşıyoruz. O nedenle konunun sürekli gündemde tutulması ve tekrarlanması hizmet niteliğinde görülmeli. Ayrıca ele alınmasında yarar gördüğünüz dijital bir risk veya tehdit unsuru varsa, bu köşe aracılığıyla iletebilirsiniz.
(Bazı) insanların üç yüzü olduğundan söz edilir: Dünyaya gösterdiği yüzü, yakın arkadaşlarına ve ailesine gösterdiği yüzü ve kimseye göstermediği yüzü. Dijital ortamlar, üçüncü yüz için güvenli bir liman olarak algılanıyor. Üçüncü yüzün vücut bulduğu ortamlar. Bu ortamlarda üçüncü yüze ait, yeni fakat sahte kimlik bilgileri var.
Sahte kimlik bilgileri farklı amaçlara matuf olabilir:
- Kim olduğunu ifşa etmeden görülme, duyulma isteği,
- Dedikodu, iftira, teşhir etme, zarar verme, intikam alma isteği,
- Psikoloji ve psikiyatrinin konusu olan eğilimler,
Anonimlik kim olduğu bilinmeyen, yazanı belli olmayan demek. Daha çok bu tarz istekler için kullanışlı bir araç olarak görülüyor. Her zaman kötü niyet taşımayabilir. Ama kişi, üçüncü yüzü kendisi gibi olan şahıslarla iletişime geçme isteği ya da merakı duyup, deepweb denilen, internetin karanlık trafiğinin döndüğü foseptik ve şenâet çukuruna düşerse; organize suç örgütlerinin, çocuk istismarcılarının, fuhuş çetelerinin, cinayet ve uyuşturucu şebekelerinin cirit attığı bir ortamda, kendisi gibi olanlarla birlikte kriminal bir yaratığa dönüşebiliyor.
İTİRAF SAYFALARI
Son dönemde özellikle eğitim camiası için tehlike saçmaya başlayan bir zorbalık mecrası var: İtiraf Sayfaları. Öğrencilerin en derin sırlarını (!) anonim olarak göndermelerine olanak tanıyan sayfalar. Gizli çekim fotoğraf ve videoların, kişiye özel ve çoğunlukla iftira, yanlış veya yarı gerçek bilgilerin yayıldığı ilan panoları. Kuşkusuz bu rahatlığın kaynağı anonimlik. Yani kim olduğu belli olmadığından paylaşımların hukuki bir sonuç doğurmayacağı inancı. Sosyal medya hesabı olan herkes tarafından açılabilir. Hatta okulla hiç bir bağı olmayan art niyetli biri tarafından anonim bir kimlikle yönetilebilir, takipçileri öğrencilerin yanı sıra hastalıklı eğilimlere sahip kişileri içerebilir. Bir çeşit siber zorbalık ve şiddet aracı.........
© Haber7
visit website