Türkiye açısından Suriye ile normalleşme mümkün mü?
Suriye ile ilgili geçen haftadan beri önemli gelişmeler yaşanıyor. Önce Beşar Esad “Suriye’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğu” mesajını verdi.
Ertesi gün bu konuda kendisine yöneltilen soruya cevaben Cumhurbaşkanı Erdoğan “(diplomatik ilişkilerin) Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Yani biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye'nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz” şeklinde yanıt verdi.
Kayseri’de Suriyeli bir kişinin akrabası olan küçük bir çocuğa yönelik aşağılık istismar saldırısıyla beraber Suriye ve Suriyelilerle ilgili konu oldukça farklı bir boyuta dönüştü. Olayın duyulduğu gece Kayseri’de Suriyelilerin ev, araç ve dükkanlarına yönelik saldırılar yapıldı. Farklı bazı şehirlerde de benzeri saldırı girişimlerinde bulunulurken emniyet güçleri olayları büyümeden kontrol altına aldı.
Fakat bu kez Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde provokatif saldırılar yapılmaya başlandı. Türk bayrağına, Türk güvenlik güçlerine ve Türk plakalı araçlara yapılan saldırıların neyi amaçladığı ve kimler tarafından desteklendiği açık. Türkiye’nin Suriye’den çıkmasını isteyen bütün taraflar önceki gün yaşanan gelişmeleri ellerini ovuşturarak izliyor.
Gerek Türkiye’de gerek Suriye’deki operasyon bölgelerinde yaşanan son gelişmeler, bize sürecin ne kadar kırılgan ve provokasyonlara açık olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla Suriye’deki operasyon bölgelerinde ve Türkiye’de sürecin kontrol dışına çıkmasına fırsat verilmemesi ve etkili politikalar üretilerek kararlı adımlar atılması çok daha önemli hale geldi.
Normalleşmenin Anlamı
Yazının başlığındaki soruya net bir yanıt vermek kolay değil. Yanıt her şeyden önce normalleşmeden ne anladığımıza bağlı olarak değişiyor. Eğer normalleşmeden kastedilen, Türkiye-Suriye ilişkilerindeki 2000-2010 dönemindeki yüksek tempolu yakın ilişkilerse, bunun kısa vadede mümkün olmadığı kesin.
Hatta bu 10 yıllık sürecin ne kadar “normal” olduğu da tartışmalı. İkili ilişkiler açısından bakıldığında bu 10 yılın normal değil; daha çok “istisna” olduğu söylenebilir. Zira öncesindeki ve sonrasındaki dönem dikkate alınırsa, Türkiye ve Suriye ilişkilerini daha ziyade gergin veya çok da yakın olmayan ilişkiler olarak tarif etmek mümkün.
Normalleşmeden kastedilen, ikili ilişkilerde sorunlu alanların minimize edilmesi ve ortaya çıkardığı maliyetin düşürülmesiyse, bunun imkânsız değil; fakat çok zor olduğunu peşinen kabul etmek gerekiyor.
Bazıları, Esad ile doğrudan ilişki kurulunca her şeyin normalleşeceğini ve bütün sorunların ortadan kalkacağını sanıyor. Bu kişilerin göz ardı ettiği şey, ne Esad 2010’daki devlet........© Haber7
visit website