Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a ABD yardımlarının anlamı
Kongre onayının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yönelik yaklaşık 95 milyar dolarlık ek dış yardım paketini imzaladı. Paketin kapsamına bakılınca, Ukrayna’ya 61 milyar dolar, İsrail’e 26 milyar dolar, Tayvan ise 8 milyar dolarlık askeri destek verildiği görülmaktadir.
Her şeyden önce Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a ilişkin bu paket, devlet olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ve Biden’in uzun süredir takip ettiği askeri yardım politikasının ve aktif uluslararası siyasetin anlamlı bir belgesi. ABD’nin tek kutuplu dünya söylemiyle küresel sultayı amaçlayan uluslararası politikasının bir göstergesi. Ukrayna, Batı Karadenzdeki stratejik askeri üssüdür. İsrail, doğu Akdeniz’deki ve Tayvan Asya Pasifik’te stratejik askeri üsleridir.
Her başkan farklı bir söylemle bu askeri yardım paketlerini onaylar. Biden göreve gelince dünyayı otoriter rejimler ve demokrasiler olarak ayırmış ve Amerika'nın demokrasilere olan taahhüdünü yenilemişti. Buradaki mantık, söylemde rejim tipi ayrımı olsa da küresel güç rekabetinde ABD'nin statükoyu değiştirecek eylemlere yönelik caydırıcı iradesini vurgulamak ve küresel politikasının devam ediyor oluşunun altını çizmektir.
ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını, Kırım’ı işgali aşamasında ‘caydırma’mayı tercih etmişti. Bu politikasının anlamı şudur: ABD Irak’ı İngiltere ile işgal etti, Suriye’yi Rusya’yla.. Suriye’de yalnız kalan ABD’ye yardım için Suriye’ye asker gönderen Rusya, işgalinin başında Karadeniz’de öncelikli hedefi olan Kırım’ı topraklarına kattı. ABD Rusya’nın Kırım işgali karşısında sessiz kaldı, adeta onayladı.. Rusya’nın Kiev'e saldırıp işgal alanını genişletmesi sonrasında ABD, Ukrayna'ya ciddi askeri destek vermeye başladı. Benzer bir senaryo, askeri üsleri bulunan İsrail ve Tayvan'da da sahnelenmektedir. Ancak bu yardım paketleri giderek maliyetli olmaktadır.
Fakat ABD’de bu yardım paketlerine vatandaş olumsuz tepki verirken silah sanayindeki iş adamları sevinçlidir. Biden yönetimi, bu........
© Haber7
visit website