Gayrimenkul Satışlarında Gelir Vergisi
Türkiye’de 2023 yılında yaklaşık 3 milyon gayrimenkul satışı yapılmış. Ev, arsa, tarla veya işyeri gibi gayrimenkullerin satışını ifade eden bu rakamın yaklaşık 1,2 milyonunu konut satışları oluşturuyor. Konut dışı gayrimenkullerin satış rakamı ise 1,8 milyon civarında.
Evet, milyonlarca gayrimenkul…
Tapu harcı ve benzeri masraflar bir yana, eğer bu gayrimenkuller gerçek kişiler tarafından satılmışlar ise, gelir vergisinin konusuna giriyor. Zira, Gelir Vergisi Kanunu’na göre; sürekli bir ticari faaliyetle uğraşılmadığı durumda, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler “değer artışı kazancı” olarak vergiye tâbi tutuluyor.
Hâlihazırda, 2023 yılı gelirlerinin beyan edildiği dönem içerisinde bulunuyoruz. Bu dönem, 2023 yılında gayrimenkul satışı yapmış birçok vatandaşımızı da yakından ilgilendiriyor.
Başka hiçbir geliriniz olmasa da gayrimenkuller satışlarınız, değer artışı kazancı olarak vergiye tâbi bulunuyor. Ancak belirli şartlar dahilinde, milyonlarca lira gayrimenkul satış geliriniz olsa bile, vergi ödemiyorsunuz.
Gelin bu şartları biraz irdeleyelim.
Örneğin bir işyerinde ücretli çalıştığınızı, bunun dışında hiçbir vergi mükellefiyetinizin bulunmadığını ve 2020 yılında yatırım amaçlı bir daire satın aldığınızı varsayalım. Şayet bu daireyi 2023 yılında sattıysanız, gayrimenkulü alırken katlandığınız maliyet ve satış dolayısıyla yaptığınız giderlerden sonra elinizde kalan kazanç, vergiye tâbi olacak. Ve kazancınızı bu ay sonuna kadar beyan edip vergi ödemeniz gerekecek.
Ancak bu daireyi 2020 yılında değil de, örneğin 2016 yılında almış olduğunuzu farz edelim. Kanun’da “…iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar…” denildiği için, bu gayrimenkulün satışından hiçbir surette vergi ödemeyecekseniz.
Çünkü daireyi satın alma tarihinizden itibaren 5 yıldan fazla bir zaman geçmiş durumda.
5 YILLIK SÜRE NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Gayrimenkullerin hukukî olarak edinilmesi için sahibi adına tapuya tescil edilmesi şart. Bu nedenle, değer artışı kazancının tespiti açısından edinim tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınıyor ve 5 yıllık süre tescil tarihinden itibaren başlıyor.
Ancak kimi zaman tescil tarihinden önce gayrimenkul kullanıma hazır olarak yeni sahibine teslim edilebiliyor. İşte bu durumda 5 yıllık sürenin hesabında “fiili kullanıma başlama tarihi” esas alınıyor. Ancak bu fiili kullanımın; teslim tutanağı, su, elektrik veya doğalgaz faturası gibi belgelerle ispat edilmesi........
© Haber7
visit website