"Batı, güçlü bir Rusya'dan daha çok güçlü bir Çin'den korkuyor. Çin'in potansiyeli çok büyük. Zaten çok uzun zaman önce Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bıraktı."
Bu sözlerin sahibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.
Putin'in ifadeleri, Pentagon'un yıllardır farkında olduğu bir gerçek aslında. Çin ile mücadelelerinde geri kaldıklarını dillendiriyorlar. Pekin yönetimi, ABD ile sadece rekabet etmiyor artık. Savaşa da hazırlanıyor.
ÇİNLİ CASUSLAR 5 YIL BOYUNCA ABD'Yİ İZLEMİŞ
FBI ve NSA, Çin'in casusluk faaliyetlerine ilişkin çarpıcı bir tespitte bulundu. Çinli uzmanların ABD'deki iletişim, enerji ve ulaştırma sistemlerini hacklediği ve 5 senedir farkedilmeden sistemin içinde kaldıkları ortaya çıktı.
Çin'in hazırlığı takdire şayan. Önce kapsamlı keşif faaliyetleri, ardından sızma planları yapılmış. Hedeflenen sistemler teker teker ele geçirilmiş. Dinleme ve izleme faaliyetleri yürütülmüş. Elde ettikleri kimlik bilgileriyle ulaşabildikleri kurumlarda gizlice var olup veri toplamışlar. 5 senelik süreçte olan biteni Amerika'nın ruhu bile duymamış.
ÇİN KÜRESEL, TÜRKİYE VE RUSYA BÖLGESEL GÜÇ OLDU
Çin'in küreselleşme ustası olduğu ortada. Güney Amerika'dan, Afrika'ya, Körfez'den Türk Devletleri coğrafyasına geniş bir alanda etkisini günden güne artırıyor. Türkiye ve Rusya'nın Batı'dan uzaklaşmasında en büyük faydayı Çin sağladı. Bu süreçte Türkiye ve Rusya bölgesel güç oldu.
AB ÇAREYİ İPEK YOLUNDA BULDU
Demir İpek Yolu Projesini hatırlayarak devam edelim. İngiltere'den kalkan trenin Pekin'e ulaştığı güzergahta Türkiye köprü konumunda. Avrupa Birliği de projeyi destekleme kararı aldı. 300 milyar avro kaynak ayrıldı AB bünyesinde. Çin demiryolu altyapısında oldukça mesafe katetmişti zaten, şimdi Avrupa ülkeleri de güzergahtaki altyapı çalışmaları ile projeye katkıda bulunacak.
"Avrupa Birliği neden projeye destek verdi" sorusu akıllara gelebilir. Avrupa'nın önceliği Rusya ve Amerika'ya olan bağımlılığını azaltmak. Ukrayna savaşı, Kuzey Koridoru'nun kapanmasıyla düşebilecekleri dezavantajlı durumu........