Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Önerilerimiz
Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) on yıldan beri planlanan en kapsamlı müfredat çalışması tamamlandı.
Yeni müfredatta yüzde 35'lik bir “Seyreltme” yapılarak ders içerikleri sadeleştirildi. Yani, ders sürelerinde bir değişiklik olmayacak ancak dersler sadeleşecek.
Bir hafta boyunca askıda kalacak yeni müfredatın tüm teknik detayları Mayıs ayı içerisinde yapılacak bir lansman toplantısıyla kamuoyuna tanıtılacak.
Bakanlığın konu ile ilgili çalışmalarını daha yakından görmek, incelemek, görüş ve önerilerinizi bildirmek için şu adresten ulaşabilirsiniz: https://gorusoneri.meb.gov.tr/
Bu konu 22 yıllık bir iktidarın, iktidar olma kudret ve yeteneğinin en somut göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir.
Kitaplarda yapılan çalışmaları yakından incelemeye çalışırken meselenin kolay olmadığını kendi adıma teslim edeyim ve işi en zor bakanlıklardan birinin, belki de en önemlisinin MEB olduğunu itiraf etmiş olayım.
Aslında bu çalışmaların tarihi on bir yıl kadar öncelerine dayanıyor.
On bir yıl içinde uzun görüş alışverişleri ve toplantılar yapılmış.
Münhasıran bir yıl içerisinde yirmiden fazla çalıştay düzenleniyor.
Binden fazla öğretmen ve akademisyenle toplantılar yapılıyor.
260 akademisyen, 700'ün üzerinde öğretmen ise bu çalışmalara sürekli katılmış.
Sonunda her bir ders için oluşturulan ekiplerle yüzlerce toplantı yapılıyor.
Çocukların yaşlarına göre akademik yetkinliklerinin üstünde olup zorlanacakları bilgiler de müfredattan çıkarılıyor.
Bu şekilde öğrencilerin sadece bilgi ve becerilerle değil; aynı zamanda kişisel değerler, insan ilişkileri, sağlık, sanat, kültür ve toplumsal sorumluluk gibi farklı alanlarda da gelişmeleri amaçlanıyor.
Yeni müfredatta bu yönde dersler de olacak.
Bu anlamda:
-Bilgi okuryazarlığı,
-Dijital okuryazarlık,
-Finansal okuryazarlık,
-Görsel okuryazarlık,
-Kültür okuryazarlığı,
-Vatandaşlık okuryazarlığı,
-Veri okuryazarlığı,
-Sürdürülebilirlik okuryazarlığı,
-Ve sanat okuryazarlığı
olmak üzere dokuz okuryazarlık türü belirlendi.
Yeni müfredat ile ilk kez yeni bir öğrenci profili tanımı da yapıldı.
Buna göre, müfredatın hedeflediği öğrenci, "yetkin ve erdemli insan" olarak tanımlandı. Yetkin ve erdemli insanı önceleyen öğrenci profili, yeni müfredatta ana merkeze alındı.
Sadece akademik başarılara odaklanmanın doğru olmadığı, her bir öğrencinin kendine özgü potansiyeli olduğu tespitine öncelik verildi. Yeni müfredatta ayrıca ilk kez "Erdem-değer-eylem modeli" de yer aldı. Tasarlanan bu modelde "adalet", "saygı" ve "sorumluluk" üst değerler olarak ele alındı.
Yeni müfredat taslağında ilkokul ve ortaokullarda Türkçe, liselerde ise Türk dili ve edebiyatı derslerinde dinleme, konuşma, yazma ve anlama olmak üzere dört dil becerisini temele alan köklü değişiklikler yapıldı.
Matematik derslerinde neredeyse tüm sınıflarda konular sadeleşti. Bazı dersler bir üst sınıfa kaydırıldı. Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi, matematiksel muhakeme, matematiksel problem çözme, matematiksel temsil, veri ile çalışma ve veriye dayalı karar verme, matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma olarak........
© Haber7
visit website